Malinowe roladki z indyka z musem jabłkowym
Składniki:
Roladki:
4 sznycle z indyka (filet)
ser lazur blue
4 plastry szynki włoskiej
konfitura Malina Polka Herbapol
sól
pieprz
Mus z jabłek:
4 jabłka
śmietanka kremówka 100 ml
łyżka masła
liść laurowy
2 goździki
Sos malinowy:
2 szalotki
Łyżka masła
Sól
Ziarna różowego pieprzu/opcjonalnie czarnego
Garść malin (mrożone, w sezonie świeże)
100 ml czerwonego wytrawnego wina
2 łyżki syropu malinowego – Herbapol
Przygotowanie:
Roladki:
Sznycle z indyka lekko rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy solą i pieprzem, smarujemy delikatnie konfiturą z malin, układamy plaster szynki włoskiej, dodajemy ser blue, zwijamy roladki, spinamy wykałaczką, lub zawijamy sznurkiem wędliniarskim. Smażymy z oby dwóch stron, aż się zrumienią, a ser w środku się rozpuści.
Mus z jabłek:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, gotujemy w niewielkiej ilości wody z listkiem laurowym i goździkami. Gdy jabłka będą już miękkie, odcedzamy płyn dodajemy łyżkę masła, śmietankę kremówkę, blendujemy.
Sos malinowy:
Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę, szklimy na maśle, solimy, dodajemy rozgniecione ziarna pieprzu, wrzucamy garść malin, zalewamy winem, dusimy, dosładzamy syropem malinowym Herbapol. Jeżeli chcemy, sos możemy przecedzić przez sito.
Waniliowe pierożki z malinami i mascarpone
Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna Szadkowska
szczypta soli
ciepła woda
(opcjonalnie, żółtko, kilka kropel oliwy)
Nadzienie:
Garść malin (mrożonych, w sezonie świeżych)
250 g twarogu
250 g mascarpone
Syrop Owocowa Spiżarnia Malina Herbapol
wanilia (opcjonalnie cukier z prawdziwą wanilią)
2 żółtka
Śmietana kremówka do ubijania 200 ml
¼ tabliczki gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto:
Najważniejsza rzecz to ciasto, które musi być miękkie, elastyczne i cienkie. Do mąki dodajemy sól i dolewamy tyle wody ile mąka "zabierze". Ważne, aby woda była bardzo ciepła! Zagniatamy kilkanaście minut. Ciasto musi być miękkie i plastyczne. Jeśli w tym momencie ciasto jest twarde, pierogi też będą twarde. Dobrze jest na moment odstawić ciasto, aby odpoczęło. Dobrze jest też przykryć ciasto ciepłą miską, aby nie wyschło i lepiej się wałkowało. Ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm.
Nadzienie:
Maliny zalewamy delikatnie syropem malinowym Herbapol, mieszamy. Ser mieszamy z pozostałą częścią składników, przygotowaną masę łączymy z malinami. Faszerujemy pierogi. Pierogi gotujemy w lekko osolonym wrzątku, do momentu wypłynięcia. Podajemy z bitą śmietaną i wiórkami z gorzkiej czekolady.
Cytrynowo-migdałowy biszkopt z lukrem malinowym
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru kryształ
4 jajka
250 g masła lub kostka margaryny do pieczenia
Skórka z otartej 1 cytryny
100 g płatków migdałowych
Sok z 1 cytryny
2 łyżki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
Garść malin
50/100 ml intensywnego naparu z 4 saszetek herbatki Herbaciany Ogród Malina Herbapol
Cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto:
Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po kolei jajka, szklanka mąki, miksujemy, potem skórka z cytryny, sok z cytryny, proszek do pieczenia i kolejna szklanka mąki, ucieramy. Ciasto wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę, lub wyłożoną papierem do pieczenia, maliny układamy na wierz ciasta delikatnie wciskając w masę. W miseczce z naparem malinowym tworzymy lukier, dodajemy cukier puder, mieszając uzyskując polewę. Ciasto pieczemy 40/50 minut w piekarniku 180 stopni. Po upieczeniu, polewamy lukrem, dekorujemy malinami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN