Mini burgery na patyczkach
Składniki:
500 g dobrej mielonej wołowiny
Gruba pita lub chleb tostowy
½ łyżeczki ostrej wędzonej papryki
½ łyżeczki mielonej kolendry
½ łyżeczki mielonego kminu
½ łyżeczki soli
½ łyżeczki pieprzu
1 łyżka musztardy dijon
Jajko
1 łyżeczka sosu sojowego
Pomidory koktajlowe (ok. 10 sztuk)
1 czerwona cebula
Sałata lodowa
Patyczki do szaszłyków
100 g sera cheddar w kawałku (lub inny mocno aromatyczny ser)
2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
Przygotowanie:
W misce mieszamy mięso mielone, paprykę, kolendrę, kmin, sól, pieprz, musztardę dijon, jajko i sos sojowy. Wyrabiamy rękami do dokładnego połączenia składników. Z pity lub chleba tostowego wykrajamy kółka o średnicy 3 cm, które następnie z jednej strony rumienimy na patelni. Robimy mini burgery: nabieramy w ręce trochę mięsa, robimy kulkę trochę mniejszą piłeczki pingpongowej, którą następnie rozgniatamy tak, żeby miała ok. 3 cm średnicy i ok. 1,5cm grubości. Burgery smażymy na mocno rozgrzanej patelni po ok. 2 min z każdej strony. Delikatnie przewracamy, żeby się nie rozpadły. Pomidory koktajlowe kroimy na pół. Cebule kroimy w plastry. Sałatę rwiemy lub kroimy w 3-4 cm kawałki. Ser kroimy w 2 mm plastry (zwróćcie uwagę, żeby nie były większe niż 3-4cm). Majonez mieszamy z ketchupem i smarujemy cienką warstwą na picie lub chlebie tostowym. Składamy burgery: nabijamy na patyczek kolejno pitę, krążek cebuli, mięso, plaster sera, kilka plastrów sałaty i dociskamy wszystko połówką pomidora koktajlowego.
Naleśniki kakaowe z musem winno-malinowym
Składniki:
Na naleśniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka mleka
2 jajka
Szczypta soli
1 łyżka cukru pudru
5 łyżek kakao
1 łyżka oleju
Olej do smażenia
Na mus malinowy:
200 g mrożonych malin
80 ml wina
2 łyżki cukru
Szczypta kardamonu
Szczypta soli
Dodatkowo listki świeżej mięty
Lody waniliowe
Przygotowanie:
Robimy mus malinowy: w niedużym garnku umieszczamy wszystkie składniki i na średnim ogniu dusimy aż maliny się rozgotują a sos zgęstnieje. Możemy dosłodzić bardziej do smaku. Przygotowujemy ciasto na naleśniki: w misce mieszamy wszystkie składniki do uzyskania ciasta o konsystencji śmietany. Ciasto powinno być na tyle płynne, żeby ładnie rozlało się po patelni podczas smażenia. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wlewamy trochę ciasta i smażymy naleśnika po 1-2 minuty z każdej strony, żeby miał chrupiący brzeg. Dobranie odpowiedniej ilości ciasta zależy od rodzaju patelni, ale chcemy mieć jak najcieńsze naleśniki. Nie martwcie się, po 1-2 naleśnikach dojdziecie do wprawy. Na talerzu układamy kilka naleśników złożonych w ćwiartki (na pół, potem znowu na pół), polewamy musem malinowym, dodajemy łyżkę lodów, żeby sobie dogodzić, dekorujemy listkami mięty i zjadamy z apetytem
Pikantny croque monsieur
Składniki:
4 kromki pieczywa (chleb, ale też pieczywo tostowe)
80 g sera gruyere startego na tarce
2 plastry dobrej jakości szynki
2 łyżeczki musztardy
100 ml mleka
ok. 1 łyżka mąki
1 łyżka masła
Trochę masła do smarowania
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
Szczypta soli i pieprzu
8 pomidorków koktajlowych
Mix sałat/rukola/roszponka
Ocet balsamiczny do polania
2 łyżki orzechów pinii uprażonych na patelni
Przygotowanie:
Każdą kromkę pieczywa smarujemy z jednej strony cieniuteńką warstwą masła i podsmażamy ją (tylko stronę z masłem) na patelni żeby się zarumieniła. Rozgrzewamy piekarnik do 220 C. Papryczki chili (o ile używamy) kroimy w drobne plasterki. Robimy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy na małym ogniu 1 łyżkę masła, wsypujemy mąkę i trzepaczką łączymy składniki. Małymi porcjami wlewamy mleko i mocno roztrzepujemy. Powtarzamy tą czynność do czasu uzyskania gęstego sosu (żeby nie spływał z tostów), który przyprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Dodatkowo rozpuszczamy w sosie 30 g sera i dodajemy chili. Składamy tosty: kromki pieczywa smarujemy odrobiną musztardy, beszamelu, układamy trochę sera, szynkę, znowu trochę sera, zamykamy. Przekładamy tosty do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem do pieczenia żeby nie przykleiły się do dna. Na wierzchu smarujemy grubą warstwą beszamelu i układamy resztę sera. Pieczemy ok. 10 minut aż ser się roztopi. W międzyczasie robimy prostą sałatkę: kroimy pomidorki koktajlowe na pół, na talerzu układamy sałatę, posypujemy pomidorkami, lekko zgniecionymi orzeszkami i polewamy octem balsamicznym.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN