Jagnięcy szisz kebap tajine w wersji śniadaniowej
Składniki:
500 g mielonej jagnięciny
Łyżeczka kminu rzymskiego
2 łyżeczki kolendry ziarno
Harissa do smaku (ewentualnie ostra papryka)
Pół łyżeczki cynamonu
Sól
500 g pomidorów
2 czerwone papryki
Dwie cebule
2 ząbki czosnku
Czerwony Ras el Hanout lub mieszanka przypraw orientalnych
Kilka gałązek świeżej mięty i kolendry
100 g sera owczego
4 jajka
Sól, pieprz
Dwie łyżki oliwy
Przygotowanie:
Jagnięcinę wymieszać z przyprawami i harissą i uformować kuleczki, pulpeciki wielkości pilki do golfa. Najlepiej nadziać je na szpadki i ugrillować na ogniu ale można też podsmażyć je na patelni. Cebulę z czosnkiem zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną w paseczki paprykę, smażyć chwilę a następnie dorzucić pokrojonego , obranego ze skórki pomidora. Wyredukować. Na wierzchu ułożyć kulki z jagnięciny, pokruszyć ser, posypać ziołami i zalać rozkłóconymi jajkami. Dobrze jeżeli możemy postawić naczynie na grillu ale w warunkach domowych sprawdza się piekarnik. Zapiekać około 15 min.
Kebap z makreli , czosnkowy toum, pita
Składniki:
2 Makrele
Sól
Pieprz
Płatki chilli
1 cytryna
Na toum:
2 białka
80 ml soku z cytryny (podzielone na dwa)
250 ml oleju słonecznikowego (podzielone na dwa)
8 ząbków czosnku
Większa szczypta soli
Do podania:
Świeże iście ziół i sałat
Pita
Przygotowanie:
Czosnek z solą rozetrzeć na pastę (można w małym blenderze) dodać białka i blendować do uzyskania białej piany. Na średnich obrotach dodać pierwszą połowę soku z cytryny cienką strużką, nie przerywając ubijania dodać pierwszą połowę oleju również cienką stróżką , czynność powtórzyć z cytryną i olejem. Przechowywać w lodówce. Makrelę wyfiletować, posolić, popieprzyć, posypać chilli i obłożyć plastrami cytryny. Odstawić na godzinę. Nadziewać na szpadki i grillować na ogniu lub w piekarniku na opcji grill.
Chiński Kewap z indyka z sezamem, machewką i orzeszkami ziemnymi
Składniki:
500 g mięsa mielonego z indyka
Pół szklanki prażonych ziaren sezamu
Mieszanka przypraw: imbir, cynamon, kardamon , anyż, pieprz, goździki, ziarna kopru włoskiego
sól
Dwie marchewki
Olej sezamowy
Ocet ryżowy
100g solonych orzeszków ziemnych
Sól opcjonalnie
Przygotowanie: Mięso wymieszać z przyprawami, sezamem, dosolić i uformować w podłużne szaszłyki na drewnianych bambusowych patyczkach, namoczonych wcześniej w wodzie. Grillować i podawać na sałatce z marchewki pociętej w drobne paseczki julienne, doprawionej olejem sezamowym, octem i orzeszkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN