Bułeczki drożdżowe
Składniki:
500 g mąki
Łyżeczka cukru
40 g drożdży
100 ml mleka
3 łyżki oleju
Łyżeczka soli
150 ml wody
Proszek do pieczenia
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w mleku lekko podgrzanym dodatkiem cukru i łyżki mąki. Taki rozczyn dodajemy do pozostałej mąki, dodajemy olej, sól, wodę i wyrabiamy ciasto na gładko. Odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na mniejsze porcje, każdą zwijamy robiąc kule i odstawiamy raz jeszcze do wyrośnięcia. Tak podrośnięte rozwałkowujemy na cienkie 0.5cm placuszki okrągłe, smarujemy olejem i składamy na pół. Ponownie odstawimy do wyrośnięcia. Podrośnięte układamy na siatce i parujemy około 10 minut. Ugotowane delikatnie rozrywamy i wypełniamy smażonymi warzywami i chrupiącym boczkiem.
10 szt boczku wędzonego (grubsze plastry)
Papryka
Cukinia
Cebula czerwona
2 ogórki kiszone
Natka pietruszki, koperek, oregano
Musztarda francuska
Olej do smażenia
Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na oleju na chrupiąco. Na koniec dodajemy łyżkę musztardy francuskiej.
Pierożki z wiśniami i sosem śmietanowo-makowym
Składniki:
400 ml kefiru
Jajko
800 g mąki
Soda oczyszczana
Sól
Z w/w składników przygotowujemy ciasto elastyczne na pierożki.
Nadzienie:
400 g wiśni mrożonych
Cukier wanilinowy
Łyżeczka mąki ziemniaczanej
500 ml śmietany 30%
Łyżka maku
Przygotowanie:
Wiśnie obtaczamy w mące i cukrze. Ciasto rozwałkowujemy na cienko, wycinamy koła za pomocą szklanki lub metalowego krążka, środki wypełniamy wiśniami i sklejamy pierożki. Parujemy na gazie kupionej w aptece około 4 minut. Podajemy z sosem ze śmietany zagotowanej, połączonej z cukrem i mielonym makiem w młynku na puder.
Ryba parowana z gruszkami, chrzanem i marchewką
Składniki:
1 kg filetu z dorsza, łososia
Pęczek marchwi z nacią
4 gruszki
100 ml śmietany 18%
Łyżka chrzanu
Sól, pieprz,
Koperek, natka, bazylia
Przygotowanie:
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy natkę, koperek, bazylię. Rybę dzielimy na równe kawałki, oprószamy pieprzem i układamy na durszlaku wraz z marchewkami. W ten sposób pod przykryciem pokrywki parujemy rybę w aromatycznym ziołowym wywarze. Gruszki obieramy, kroimy w kostkę, łączymy ze śmietaną, chrzanem. Rybę podajemy z marchewką i chrzanowymi gruszkami.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN