Pomarańcze. Na słodko i wytrawnie

W kuchni Dzień Dobry TVN gotuje Mateusz Nowak. Półfinaliście programu „Masterchef” pomaga jego żona Magdalena. Małżeństwo Nowaków przygotowało potrawy z dodatkiem pomarańczy. Co powiecie na pierś z kaczki w sosie pomarańczowym lub na słodkie naleśniki?

Ceviche z tuńczyka z pomarańczami

Składniki:

Świeży stek z tuńczyka

Czerwona cebula

2 pomidory

2 avokado hass

3 czerwone pomarańcze

Chilli

Mango

Pęczek świeżej kolendry

4 limonki

Przygotowanie:

Tuńczyka i avokado pokroić w grubą kostkę. Cebulę, chilli, mango, pomidory i kolendrę drobno posiekać. Wycisnąć 150 ml soku z limonki oraz 150 ml soku z pomarańczy, wymieszać ze sobą i zalać wszystkie składniki w celu zamarynowania na około 3-5 minut. Podawać natychmiast.

Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym, pure z selera i duszoną cykorią

Składniki:

Pół kg pomarańczy

2 szalotki

500 ml bulionu drobiowy (najlepszy będzie z kaczki)

50 g masło

Pierś z kaczki

Cykoria

Bulwa selera

100 ml śmietany 36%

300 ml mleka

100 ml likieru pomarańczowego (cointreau lub Grand Marnier)

Przygotowanie:

Pierś z kaczki naciąć w kratkę od strony skóry, posolić z obu stron i wytapiać tłuszcz kładąc kaczkę na zimnej patelni, następnie rozgrzewając ją do średniej temperatury (to powinno potrwać około 10 minut). Następnie kaczkę włożyć do pieca na około 15 minut (180 stopni) lub do kąpieli wodnej (58 stopni, 45 minut). Szalotkę zeszklić na odrobinie masła, dodać sok z pomarańczy, likier pomarańczowy oraz bulion, zredukować do około 75 ml i zaciągnąć zimnym masłem. Selera obrać i pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle, zalać mlekiem i śmietaną. Gotować do miękkości, zmiksować na gładkie pure, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cykorię przekroić na pół obsmażyć na patelni, zalać szklanką soku z pomarańczy i piec w piecu rozgrzanym do 180 st. przez około 20 minut. Danie można udekorować cząstkami pomarańczy.

Naleśniki suzette z kremem z hibiskusa

Składniki:

300 ml mleka

125 g mąki

2 jajka

Szczypta soli

30 g topionego masła

Pół kg pomarańczy

50 g cukru

100 ml likieru pomarańczowego (cointreau lub Grand Marnier)

250 g serka mascarpone

Kilka suszonych kwiatów hibiskusa

4 łyżki cukru

2 łyżki cukru pudru

Przygotowanie:

Hibiskus zalać odrobiną wrzątku i zaparzyć, posłodzić 2 łyżkami cukru. Napar schłodzić i zmieszać z mascarpone, cukrem pudrem i odrobiną skórki otartej z pomarańczy. Mleko zmiksować z mąką, jajkami, solą i topionym masłem, usmażyć jak najcieńsze naleśniki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru w odrobinie wody, doprowadzić do wrzenia, następnie podgrzewać aż powstanie karmel. Dodać 250 ml soku z pomarańczy i odrobinę zredukować. Do masy włożyć poskładane naleśniki, zalać likierem i podpalić. Podawać z serkiem mascarpone i cząstkami pomarańczy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości