Ceviche z tuńczyka z pomarańczami
Składniki:
Świeży stek z tuńczyka
Czerwona cebula
2 pomidory
2 avokado hass
3 czerwone pomarańcze
Chilli
Mango
Pęczek świeżej kolendry
4 limonki
Przygotowanie:
Tuńczyka i avokado pokroić w grubą kostkę. Cebulę, chilli, mango, pomidory i kolendrę drobno posiekać. Wycisnąć 150 ml soku z limonki oraz 150 ml soku z pomarańczy, wymieszać ze sobą i zalać wszystkie składniki w celu zamarynowania na około 3-5 minut. Podawać natychmiast.
Pierś z kaczki z sosem pomarańczowym, pure z selera i duszoną cykorią
Składniki:
Pół kg pomarańczy
2 szalotki
500 ml bulionu drobiowy (najlepszy będzie z kaczki)
50 g masło
Pierś z kaczki
Cykoria
Bulwa selera
100 ml śmietany 36%
300 ml mleka
100 ml likieru pomarańczowego (cointreau lub Grand Marnier)
Przygotowanie:
Pierś z kaczki naciąć w kratkę od strony skóry, posolić z obu stron i wytapiać tłuszcz kładąc kaczkę na zimnej patelni, następnie rozgrzewając ją do średniej temperatury (to powinno potrwać około 10 minut). Następnie kaczkę włożyć do pieca na około 15 minut (180 stopni) lub do kąpieli wodnej (58 stopni, 45 minut). Szalotkę zeszklić na odrobinie masła, dodać sok z pomarańczy, likier pomarańczowy oraz bulion, zredukować do około 75 ml i zaciągnąć zimnym masłem. Selera obrać i pokroić w kostkę, obsmażyć na maśle, zalać mlekiem i śmietaną. Gotować do miękkości, zmiksować na gładkie pure, doprawić solą i pieprzem do smaku. Cykorię przekroić na pół obsmażyć na patelni, zalać szklanką soku z pomarańczy i piec w piecu rozgrzanym do 180 st. przez około 20 minut. Danie można udekorować cząstkami pomarańczy.
Naleśniki suzette z kremem z hibiskusa
Składniki:
300 ml mleka
125 g mąki
2 jajka
Szczypta soli
30 g topionego masła
Pół kg pomarańczy
50 g cukru
100 ml likieru pomarańczowego (cointreau lub Grand Marnier)
250 g serka mascarpone
Kilka suszonych kwiatów hibiskusa
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru pudru
Przygotowanie:
Hibiskus zalać odrobiną wrzątku i zaparzyć, posłodzić 2 łyżkami cukru. Napar schłodzić i zmieszać z mascarpone, cukrem pudrem i odrobiną skórki otartej z pomarańczy. Mleko zmiksować z mąką, jajkami, solą i topionym masłem, usmażyć jak najcieńsze naleśniki. Na patelni rozpuścić 2 łyżki cukru w odrobinie wody, doprowadzić do wrzenia, następnie podgrzewać aż powstanie karmel. Dodać 250 ml soku z pomarańczy i odrobinę zredukować. Do masy włożyć poskładane naleśniki, zalać likierem i podpalić. Podawać z serkiem mascarpone i cząstkami pomarańczy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN