Mateusz Gessler. Juror w kuchni!

W kuchni Dzień Dobry TVN: pieczeń cielęca, kluski kładzione oraz marchew duszona z imbirem i gruszką. Swoje ulubione danie, przygotował dziś Mateusz Gessler. Już wkrótce zobaczymy go w roli jurora w programie "MasterChef Junior". Jak podoba mu się praca z młodymi talentami kulinarnymi i jak układa się współpraca z Michelem Moranem i Anną Starmach? :)

Pieczeń cielęca

Składniki:

1 kg łopatki cielęcej

2 łyżki masła klarowanego

1 łyżka natki

Wywar jarski lub bulion ok 1,5 l

4 listki liści laurowych

4 sztuki ziele angielskie

Sól, pieprz, pieprz ziarnisty ok 10 sztuk

500 ml śmietany 30%

1 szklanka wina białego

Przygotowanie:Łopatkę cielęcą zwijamy w rulon i zawiązujemy dratwą. Do dużej brytfanki wlewamy masło i gotujemy mięso , podlewając na przemian bulionem i winem. Po 20 minutach wlewamy resztę wina, bulionu i dodajemy przyprawy. Następnie dusimy mięso przez ok 1,5 godziny na wolnym ogniu, pod przykryciem. Miękkie mięso wyciągamy z brytfanki i zdejmujemy sznurek. Mięso zawijamy w folię spożywczą , ściskając mięso i odkładamy do lodówki na godzinę. Do powstałego podczas pieczenia sosu dodajemy śmietanę i redukujemy do 50 % objętości. Po zredukowaniu doprawiamy solą, pieprzem do smaku oraz posiekaną natką. Schłodzone w lodówce mięso kroimy w plastry i układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie zalewamy gorącym sosem i zapiekamy ok 10 minut.

Kluski kładzione

Składniki:

2 jajka

1,5 szklanki mąki

1 łyżka klarowanego masła

Szczypta soli

¼ szklanki wody

¼ szklanki mleka

Przygotowanie:Do miski kolejno wrzucamy jajka, mleko, wodę, sól i masło. Mieszamy do momentu połączenia się wszystkich składników. Następnie dodajemy mąkę i energicznie ubijamy do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 30 minut. Po 30 minutach oddzielamy łyżką porcję na kluski i kładziemy je łyżką na gorącą wodę. Gotujemy ok 5 minut i zaraz po wyjęciu klusek hartujemy je w lodowatej wodzie.

Marchew duszona z imbirem i gruszką

Składniki:

300 g marchwi struganej w cienkie plastry

1 łyżeczka posiekanego imbiru

Gruszka lekko twarda (np. Konferencja) pokrojona na kawałki

3 łyżki białego wina

Łyżeczka soli

1 łyżka masła klarowanego

1 łyżka miodu

2 łyżki siekanego pora

Przygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy struganą marchewkę , por oraz gruszkę. Następnie smażymy ok 2 – 3 minut i dodajemy miód, wino oraz do smaku sól i pieprz wedle uznania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości