Makaron tagliatelle neri
Składniki:
120 g tagliatelle neri
90 g krewetek
5 kwiatów cukinii
70 g szparagów
śmietana 36%
100 ml białego wina
1/4 ząbka czosnku
1 łyżka oliwy
sól do smaku
Przygotowanie:
Na oliwę wrzucamy czosnek, krewetki i szparagi, chwilę podsmażamy. Podlewamy białym winem, dodajemy kwiaty cukinii, odparowujemy wino, dodajemy śmietanę, sól do smaku i siekaną natkę pietruszki. Gdy sos się zredukuje, dodajemy ugotowaną pastę al dente.
Gnocchi z masłem truflowym i świeżą czarną truflą z płatkami parmezanu
Składniki:
180 g gnocchi
1 łyżka stołowa masła truflowego
30 g płatków parmezanu
Przygotowanie:
Na patelni rozpuszczamy masło truflowe, dodajemy szczyptę soli, następnie wrzucamy ugotowane gnocchi, mieszamy, nakładamy na talerz, posypujemy płatkami parmezanu.
Składniki:
1 pomidor
100 g szparagów
200 ml oliwy
sól
1/2 ząbka czosnku
5 listków bazylii
4 kromki ciabatty
Przygotowanie:
Pomidora parzymy i ściągamy z niego skórę, następnie kroimy w kostkę. Ugotowane szparagi chłodzimy i kroimy w drobną kostkę, następnie pomidora i szparagi mieszamy, zalewamy oliwą, dodajemy porwane listki bazylii, sól do smaku. Grzanki grillujemy lub wkładamy na kilka minut do piekarnika, tak żeby były chrupiące, na wcześniej przygotowane chrupiące grzanki wykładamy tapenadę z pomidorów i szparagów.
Lemoniada arbuzowa
Składniki:
60 ml sour (cytryna z cukrem)
100 ml wody gazowanej
80 g arbuza
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN