Makaronowa kuchnia

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy Marka Kościkiewicza i Adama Przybysza. Panowie pokazali, jak zrobić w domu prawdziwy włoski makaron. Mogliśmy spróbować: makaronu taglierini neri i gnocchi z masłem truflowym i świeżą czarną truflą z płatkami parmezanu, a popić to arbuzową lemoniadą.

Makaron tagliatelle neri

Składniki:

120 g tagliatelle neri

90 g krewetek

5 kwiatów cukinii

70 g szparagów

śmietana 36%

100 ml białego wina

1/4 ząbka czosnku

1 łyżka oliwy

sól do smaku

Przygotowanie:

Na oliwę wrzucamy czosnek, krewetki i szparagi, chwilę podsmażamy. Podlewamy białym winem, dodajemy kwiaty cukinii, odparowujemy wino, dodajemy śmietanę, sól do smaku i siekaną natkę pietruszki. Gdy sos się zredukuje, dodajemy ugotowaną pastę al dente.

Gnocchi z masłem truflowym i świeżą czarną truflą z płatkami parmezanu

Składniki:

180 g gnocchi

1 łyżka stołowa masła truflowego

30 g płatków parmezanu

Przygotowanie:

Na patelni rozpuszczamy masło truflowe, dodajemy szczyptę soli, następnie wrzucamy ugotowane gnocchi, mieszamy, nakładamy na talerz, posypujemy płatkami parmezanu.

Bruschetta

Składniki:

1 pomidor

100 g szparagów

200 ml oliwy

sól

1/2 ząbka czosnku

5 listków bazylii

4 kromki ciabatty

Przygotowanie:

Pomidora parzymy i ściągamy z niego skórę, następnie kroimy w kostkę. Ugotowane szparagi chłodzimy i kroimy w drobną kostkę, następnie pomidora i szparagi mieszamy, zalewamy oliwą, dodajemy porwane listki bazylii, sól do smaku. Grzanki grillujemy lub wkładamy na kilka minut do piekarnika, tak żeby były chrupiące, na wcześniej przygotowane chrupiące grzanki wykładamy tapenadę z pomidorów i szparagów.

Lemoniada arbuzowa

Składniki:

60 ml sour (cytryna z cukrem)

100 ml wody gazowanej

80 g arbuza

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości