Składniki:
2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (zostawiamy wodę!)
4 łyżki tahiny
2 ząbki czosnku
sok z cytryny- do smaku
1 (wcześniej upieczony) burak
sól- do smaku
oliwa - do podania
Ciecierzycę zmiksuj na gładką pastę z czosnkiem i tahiną oraz sokiem z cytryny. Dodaj buraka, zmiksuj. Dopraw do smaku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj stopniowo płyn, w którym moczyła się ciecierzyca. Hummus przełóż na miseczkę, skrop oliwą, posyp np. wędzoną papryką.
Składniki:
ok. 400 g mrożonego groszku
1 opakowanie kremowego serka
1 duża cebula
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Na patelnię wlej oliwę, na mały ogniu duś cebulę, aż się zeszkli. Dodaj 4 łyżki wody, smaż, aż wyparuje, a cebula będzie miękka. Dodaj groszek, smaż aż będzie miękki. Ostudź. Zmiksuj z serkiem na gładką pastę, dopraw do smaku, skrop oliwą.
Pasta z marchewki
Składniki:
8 dużych marchewek
4 ząbki upieczonego czosnku
5 suszonych pomidorów
1 łyżka tahiny
harissa- do smaku
sól - do smaku
1 łyżka oliwy
Marchewki obierz, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Razem z całymi ząbkami czosnku upiecz, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Przestudź. Marchewki zmiksuj z obranym czosnkiem, tahiną i harissą na gładką pastę. Dopraw do smaku.
Sałatka słoikowa
Składniki:
1 szklanka białej fasoli
1 szklanka pomidorów koktajlowych
1 cebula czerwona
bazylia
sos
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
sól, pieprz do smaku
Cebulę pokrój w cienkie piórka, posól, włóż na dno słoika, zalej oliwą i octem, wymieszaj. Na warstwie cebuli ułóż fasolkę, na niej zaś pokrojone pomidory oraz porwane listki bazylii. Zakręć. Przed podaniem odwróć słoik do góry dnem i wysyp na miseczkę wszystkie składniki.
Składniki:
2 opakowania serka kremowego naturalnego
4 łyżki syropu klonowego
opakowanie malin
1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej
½ szklanki śmietanki kremówki
1/4 szklanki pistacji (nie solone)
Serek, śmietankę, syrop klonowy i wanilię zmiksuj na gładką, puszystą masę blenderem - zajmie to ok. 30 sekund. Krem ma pozostać puszysty, nie można więc ubijać zbyt długo! Na dno miseczek nałóż porcję malin, na niej ułóż krem serowy. Włóż do lodówki lub podawaj od razu ze świeżymi owocami na wierzchu, skropiony syropem klonowym, posypany posiekanymi pistacjami.
Składniki:
2 cytryny + do podania
2 limonki
cukier do smaku (dałam 4 łyżki)
3 szklanki wody mineralnej niegazowanej
liście mięty, melisy, lód do podania
Z 2 owoców zetrzyj skórkę. Dolej sok wyciśnięty z cytrusów i cukier. Dolej 1 szklankę wody i gotuj, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowany syrop (można go przecedzić) połącz z wodą mineralną (w proporcjach według upodobań), podawaj z gałązką mięty, lodem, plastrem cytryny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN