Domowe jedzenie na wynos

Blogerka kulinarna Agata Jędraszczak przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN potrawy "na wynos". Skorzystajcie z jej przepisów na: hummus, pastę z groszu i marchewki, sałatkę słoikową oraz serniczek bez pieczenia. A pragnienie, w upale, możecie ugasić domową lemoniadą...

Hummus

Składniki:

2 szklanki ugotowanej ciecierzycy (zostawiamy wodę!)

4 łyżki tahiny

2 ząbki czosnku

sok z cytryny- do smaku

1 (wcześniej upieczony) burak

sól- do smaku

oliwa - do podania

Ciecierzycę zmiksuj na gładką pastę z czosnkiem i tahiną oraz sokiem z cytryny. Dodaj buraka, zmiksuj. Dopraw do smaku. Jeśli pasta jest zbyt gęsta, dodaj stopniowo płyn, w którym moczyła się ciecierzyca. Hummus przełóż na miseczkę, skrop oliwą, posyp np. wędzoną papryką.

Składniki:

ok. 400 g mrożonego groszku

1 opakowanie kremowego serka

1 duża cebula

2 łyżki oliwy

sól, pieprz

Na patelnię wlej oliwę, na mały ogniu duś cebulę, aż się zeszkli. Dodaj 4 łyżki wody, smaż, aż wyparuje, a cebula będzie miękka. Dodaj groszek, smaż aż będzie miękki. Ostudź. Zmiksuj z serkiem na gładką pastę, dopraw do smaku, skrop oliwą.

Pasta z marchewki

Składniki:

8 dużych marchewek

4 ząbki upieczonego czosnku

5 suszonych pomidorów

1 łyżka tahiny

harissa- do smaku

sól - do smaku

1 łyżka oliwy

Marchewki obierz, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Razem z całymi ząbkami czosnku upiecz, aż warzywa będą miękkie i lekko zarumienione. Przestudź. Marchewki zmiksuj z obranym czosnkiem, tahiną i harissą na gładką pastę. Dopraw do smaku.

Sałatka słoikowa

Składniki:

1 szklanka białej fasoli

1 szklanka pomidorów koktajlowych

1 cebula czerwona

bazylia

sos

3 łyżki oliwy

1 łyżka octu winnego

sól, pieprz do smaku

Cebulę pokrój w cienkie piórka, posól, włóż na dno słoika, zalej oliwą i octem, wymieszaj. Na warstwie cebuli ułóż fasolkę, na niej zaś pokrojone pomidory oraz porwane listki bazylii. Zakręć. Przed podaniem odwróć słoik do góry dnem i wysyp na miseczkę wszystkie składniki. 

Składniki:

2 opakowania serka kremowego naturalnego

4 łyżki syropu klonowego

opakowanie malin

1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

½ szklanki śmietanki kremówki

1/4 szklanki pistacji (nie solone)

Serek, śmietankę, syrop klonowy i wanilię zmiksuj na gładką, puszystą masę blenderem - zajmie to ok. 30 sekund. Krem ma pozostać puszysty, nie można więc ubijać zbyt długo! Na dno miseczek nałóż porcję malin, na niej ułóż krem serowy. Włóż do lodówki lub podawaj od razu ze świeżymi owocami na wierzchu, skropiony syropem klonowym, posypany posiekanymi pistacjami. 

Składniki:

2 cytryny + do podania

2 limonki

cukier do smaku (dałam 4 łyżki)

3 szklanki wody mineralnej niegazowanej

liście mięty, melisy, lód do podania

Z 2 owoców zetrzyj skórkę. Dolej sok wyciśnięty z cytrusów i cukier. Dolej 1 szklankę wody i gotuj, aż cukier się rozpuści. Tak przygotowany syrop (można go przecedzić) połącz z wodą mineralną (w proporcjach według upodobań), podawaj z gałązką mięty, lodem, plastrem cytryny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości