Naleśniki czekoladowo-cynamonowe
Składniki:
300 g mąki
2 jajka
0,4 l mleka
50 g cukru
Limonka
4 łyżki kakao
300 g twarogu półtłustego
3 łyżki miodu (płynnego)
Łyżka cynamonu
Masło klarowane
Przygotowanie:
Do dużej miski wsypać mąkę z cukrem i powoli dodawać mleko. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Wbić dwa jajka i wymieszać. Do ciasta dodać cztery duże łyżki kakao i jedną dużą cynamonu. Wymieszać i ostawić do lodówki na około godzinę. Rozpakować twaróg dodać do niego odrobinę limonki. Delikatnie ugnieść, dodać trzy duże łyżki miodu i dokładnie wymieszać. Usmażyć naleśniki na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym. Po zdjęciu naleśników nałożyć dwie łyżki twarogu i złożyć w trójkąty.
Fit koktajl
Składniki:
100 g szpinaku
Pęczek natki pietruszki
1 pomarańcza
1 banan
0,3 l wody kokosowej
1 mango
1 szklanka lodu
Przygotowanie:
Obierać owoce, umyć szpinak i natkę. Wrzucić do miksera obrane owoce i umyte warzywa. Dolać wodę kokosową i lód, zmiksować przez około minutę i gotowe.
Podsmażane warzywa
Składniki:
2 zielone papryki
1 papryka żółtka
2 papryki czerwone
2 cebule
Brokuły
Czosnek
Olej kokosowy
Przygotowanie:
Wszystkie warzywa umyć i pokroić. Na patelni roztopić olej kokosowy. Wrzucić warzywa na patelnię i podsmażyć chwilę. Najlepiej podać z kawałkiem ciemnego chleba razowego.
Stek z tuńczyka na musie z mango
Składniki:
1 filet z tuńczyka
Szpinak
Mango
Cytryna
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Tuńczyka dokładnie umyć. Obrać mango ze skórki. Rozgrzać patelnię, polać oliwą i smażyć tuńczyka przez 2-3 minuty. Mango zmielić na mus. Szpinak umyć i wysuszyć. Na talerz polać odrobiną sosu z mango, ułożyć liście szpinaku na górę. Położyć usmażony stek z tuńczyka, popieprzyć i posolić. Obok podać cytrynę i gotowe!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN