Najszybsza szarlotka
Składniki:
2 kg jabłka
2 szkl. kaszy manny
2 szkl. mąki orkiszowej
1 szkl. cukier
cukier wanilinowy
proszek do pieczenia
cynamon
200 g rodzynek
200 g masła
Przygotowanie:
Formę do pieczenia posmarować masłem. Jabłka zetrzeć na tarce, kaszę połączyć z mąką, cukrem, cukrem wanilinowym i proszkiem do pieczenia. Podzielić na dwie części. Jedną część wysypać do blaszki. Wyłożyć jabłka wymieszane z cynamonem i rodzynkami, i wierzch posypać drugą częścią, nazwijmy to, ciasta suchego. Całość przykryć plastrami schłodzonego masła i wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
Omlet z jabłkami do góry nogami
Składniki:
4 jabłka
50 g masła
100 g cukru
przyprawa do piernika
4 jajka
2 łyżki mąki
cukier wanilinowy
szczypta soli
Przygotowanie:
Jabłka pokroić w cienkie kawałki. Cukier skarmelizować na patelni i dodać masło. Na to wyłożyć jabłka i oprószyć przyprawą do piernika. Białka ubić na sztywno z solą, kiedy będą sztywne, dodać żółtka, cukier wanilinowy i dalej ubijać. Do masy dodać mąkę, wymieszać delikatnie i wylać na patelnię z jabłkami. Chwilę smażyć i kiedy ciasto się zetnie, przełożyć na drugą stronę, smażyć i podawać.
Kruszonka z jabłkami
Składniki:
50 g masła
60 g mąki
60 g cukru
1 kg jabłek
2 łyżki miodu
sok z cytryny
cukier wanilinowy
tymianek cytrynowy
cukier puder
jogurt gęsty, naturalny
Przygotowanie:
Z masła, cukru, mąki i cukru wanilinowego przygotować kruszonkę. Jabłka obrać, połowę przesmażyć na miodzie, dodać tymianek i sok z cytryny. Pozostałe pokroić w kostkę. Na arkuszu pergaminowym umieszczonym w blaszce wyłożyć przesmażone jabłka, następnie jabłka pokrojone i wszystko zasypać kruszonką. Piec ok. 20 min. w 170 st. C. Podawać posypane cukrem pudrem i z łyżką jogurtu.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN