Kaczka z jabłkami i żurawiną
Składniki:
Kaczka o wadze +/- 2 kg
2 kg jabłek
1-2 łyżki majeranku
Sól, pieprz
Kluseczki:
1 jajko
150 g maki pszennej
Duża szczypta soli
40 ml wody
Żurawina:
500 g żurawiny
100-150 g cukru
Kilka łyżek wody
Przygotowanie:
Jabłka pokrój w ósemki, pozbądź się gniazd nasiennych. Kaczkę natrzyj solą, pieprzem, majerankiem. Połowę jabłek włóż do wnętrza kaczki, tył zepnij wykałaczkami. Kaczkę umieść w brytfannie i wstaw do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 2 godziny, co 20-30 minut polewaj kaczkę wytapiającym się tłuszczem. Jeśli kaczka za bardzo przypiecze się, od góry przykryj ją kawałkiem folii. Po upływie 2 godzin z brytfanki odlej tłuszcz, dodaj pozostałe jabłka, piecz jeszcze 15-20 minut.
Kluseczki: W mice wymieszaj wszystkie składniki. W dużym garnku zagotuj wodę, łyżka nakładaj małe porcje ciasta i kładź je na wodzie (stąd nazwa kluski kładzione). Gotuj około 2-3 minut.
Żurawina: Owoce umyj, zasyp cukrem. Po godzinie przełóż na patelnię o grubym dnie, dodaj wodę. Smaż na małym ogniu około godzinę. Po tym czasie przełóż do słoiki lub zjedz od razu!
Porady:
Jeśli korzystasz z mrożonej kaczki, rozmrażaj ją po woli, w lodówce, nie pieczemy nigdy zamrożonej kaczki. Jeśli masz czas, dobrze jest jeśli kaczka już z solą pieprzem i majerankiem spędzi w lodówce kilka godzin lub całą noc, wtedy jej smak będzie bardziej intensywny. Kaczkę spinamy wykałaczkami, żeby nadzienie nie wypłynęło. Polewanie wytapiającym się tłuszczem zapobiega wysuszaniu mięsa.
Jeśli kaczka zbytnio się przyrumieni, przykryj ją kawałkiem folii. Na 1 kg mięsa +/- 1 godzina pieczenia, dlatego 2 kg kaczki koło 2 godzin. Zamiast jabłek możesz do nafaszerowania kaczki użyć gruszek, kaszy gryczanej albo np. wiśni. Wszystko zależy od twojej fantazji.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN