Ratatouille
Składniki:
500 g pomidorów
2 cebule
2 papryki
2 cukinie
1 bakłażan
tymianek
liść laurowy
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
50 orzeszków piniowych
Bułka tarta
sól, pieprz
Podawać z: kaszą gryczaną, kaszą pęczak lub z dzikim ryżem
Przygotowanie:
Pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. W kostkę pokrój też paprykę, cukinię i bakłażana. Posiekaj cebulę i czosnek. W rondlu rozgrzej oliwę z oliwek, dodaj czosnek i cebulę oraz liść laurowy. Smaż aż cebula zrobi się szklista, około 2–3 minuty. Po tym czasie dodaj pokrojone warzywa, zaczynając od papryki, następnie dodaj bakłażana, cukinię, a na końcu pomidory i tymianek. Duś około 10 minut, dopraw do smaku.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
podziel się: