Mini brownie z kremem waniliowym i malinami
Brownie
Składniki:
140 g gorzkiej czekolady
3 jajka
90 g zmielonych płatków migdałowych
130 g masła
150 g cukru
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem do uzyskania jasnego koloru masy.
Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.
Do roztopionej czekolady dodajemy miękkie masło.
Łączymy wszystkie składniki i powoli dolewamy masę z jajek, delikatnie mieszając.
Na sam koniec dodajemy zmielone migdały.
Całość dokładnie wymieszać.
Przygotowaną masę przelewamy do formy i wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika o temperaturze 160 st.
Pieczemy około 30 min.
Krem
Składniki:
350 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
50 ml zimnego mleka
80 g cukru pudru
1 laska wanilii
Przygotowanie:
Do głębokiej miski wlewamy śmietankę oraz mleko.
Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyciągamy ziarenka.
Wanilię dodajemy do schłodzonej śmietanki z mlekiem i zaczynamy ubijać mikserem na średnich obrotach.
Kiedy krem zaczyna gęstnieć stopniowo dodajemy do niego cukier puder, cały czas ubijając, aż powstanie sztywny krem śmietanowy (wtedy natychmiast przerywamy ubijanie, żeby z kremu nie zrobiło się masło)
Tartaletki z kajmakiem i karmelizowanymi orzechami
Kruche ciasto
Składniki:
280 g mąki
150 g masła
1 całe jajko
1 żółtko
150 g cukru
Przygotowanie:
W misce mieszamy masło z cukrem.
Następnie dodajemy 1 całe jajko, żółtko i mąkę.
Ciasto przekładamy na stolnicę posypaną mąką i ugniatamy dłonią, do uzyskania gładkiej masy.
Następnie formujemy kulkę i owijamy ją folią spożywczą.
Wkładamy ją na 6 godz. do lodówki.
Schłodzone ciasto wyjmujemy ok 20 min przed rozpoczęciem przygotowań, dokładnie wykładamy nim wcześniej przygotowane foremki.
Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 st. przez około 20min.
Krem
Składniki:
1 puszka mleka skondensowanego
120 g masła
Przygotowanie:
Puszkę z mlekiem skondensowanym gotujemy ok 6 godz.
Następnie dokładnie studzimy.
Wystudzoną masę z puszki przekładamy do miski i dodajemy miękkie masło.
Całość dokładnie miksujemy ok 7 min.
Powstały krem kajmakowy przekładamy w rękaw cukierniczy i starannie wyciskamy na tartaletki.
Eklery z kremem Patisierre
Ciasto pytsiowe
Składniki:
4 jajka
120 g mąki
100 ml mleka
100 g masła
100 ml wody
15 g cukru
Szczypta soli
Wykonanie:
Do garnka wlewamy mleko i wodę.
Dodajemy cukier, sól i masło.
Całość zagotowujemy.
Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy mąkę i mieszamy.
Z powrotem stawiamy garnek na średnim ogniu i podsuszamy ciasto przez 4-5 minut, ciągle mieszając, aż z ciasta utworzy się kula.
Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy ciasto będzie letnie dodajemy do niego pojedynczo jajka i dokładnie mieszamy.
Za pomocą rękawa cukierniczego formujemy na blaszce eklery o długości około 12 cm.
Eklery pieczemy w 180 st. przez 30-35 min.
Krem
Składniki:
1 litr mleka
250 g cukru
120 g mąki pszennej
6 jajek
1-2 laski wanilii
Przygotowanie:
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż.
Ziarenka wyciągamy nożem i wrzucamy wraz z przepołowioną laską do mleka.
Mleko zagotowujemy.
Jajka ucieramy z cukrem na gładką, puszystą masę, dodajemy mąkę i mieszamy.
Z zagotowanego mleka wyciągamy laskę wanilii i przelewamy do masy jajecznej, wszystko dokładnie mieszamy.
Całość przelewamy do garnka i zagotowujemy na małym ogniu ciągle mieszając tak aby nie przypalić (ok 1-2 min.)
Krem odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Zimny krem przekładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy wcześniej upieczone eklery.
Mini ciasto marchewkowe z mascarpone i filetami z pomarańczy
Ciasto marchewkowe
Składniki:
350 g marchewek
120 g drobno posiekanych orzechów włoskich
3 jajka
75 g mąki
10 g proszku do pieczenia
100 g masła
150 g cukru
Szczypta soli
Przygotowanie:
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.
Masło roztapiamy w garnku na wolnym ogniu.
Oddzielamy białka od żółtek.
W misce ubijamy żółtka z cukrem do momentu aż masa zjaśnieje.
Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia.
Dokładnie mieszamy wszystkie składniki a następnie dodajemy do nich roztopione masło, marchewkę oraz orzechy.
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, a następnie łączymy delikatnie za pomocą łyżki z wcześniej przygotowaną masą.
Całość wlewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego do temperatury 180 st. piekarnika.
Ciasto pieczemy przez około 50 min.
Krem mascarpone
Składniki:
500 g serka mascarpone
5 żółtek
10 łyżek cukru pudru
Sok z połowy pomarańczy
Skórka otarta z 1 pomarańczy
Przygotowanie:
Do wysokiej miski wlewamy żółtka i dodajemy do nich cukier puder.
Ucieramy składniki za pomocą miksera, aż do uzyskania koglu-moglu.
Do masy jajecznej dodajemy mascarpone, skórkę oraz sok z pomarańczy i całość miksujemy ok 10 min. na gładki krem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN