Placuszki z musem z owoców leśnych
Składniki:
1 opakowanie mieszanki owoców leśnych mrożonych
100 g cukru drobnego
200 g mąki
150 ml wody
180 g mąki
1 łyżka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Szczypta soli
300 ml mleka sojowego
2 łyżeczki oleju
Olej kokosowy do smażenia
Bita śmietana do dekoracji
Przygotowanie:
W rondelku podgrzej wodę z cukrem i dodaj owoce leśne wcześniej rozmrożone.
Gotuj aż owoce się rozpadną do postaci musu.
W misce wymieszaj mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia.
Dodaj sól, mleko i olej.
Całość wymieszaj i smaż na patelni na złoty kolor.
Udekoruj musem i bitą śmietaną.
Ekspresowy sernik na koniec świata
Składniki:
Spód
200 g ciastek owsianych
2 łyżki masła
60 g chałwy waniliowej
Masa serowa
1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego na sernik
250 g miękkiego masła
1,5 szklanki drobnego cukru
6 jajek
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
100 ml śmietanki 36%
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Do dekoracji
Bita śmietana
Kiwi
Czekoladowe ozdoby
Przygotowanie:
Ciasteczka, chałwę i masło zmiksuj w blenderze na gładką masę.
Wyłóż na dnie tortownicy i wstaw do lodówki.
By przygotować masę serową oddziel żółtka od białek.
Białka ubij na sztywną pianę.
W osobnej misce ubij masło dodając osobno po jednym żółtku wraz z cukrem (po jednej łyżce na jedno żółtko).
Ubijaj na niskich obrotach miksera.
Twaróg wymieszaj z masą jajeczną, ekstraktem z wanilii, śmietanką i mąką ziemniaczaną.
Na koniec dodaj pianę z białek i wymieszaj delikatnie łyżką.
Masę serową przełóż do tortownicy.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i na dnie piekarnika ustaw naczynie z wodą.
Piecz 60 minut tak by masa serowa stężała.
Wyjmuj powoli z piekarnika hartując ciasto.
Na koniec po wystudzeniu udekoruj bitą śmietaną, kiwi i kawałkami czekolady.
Sorbet z mango z ciepłą śmietanką kokosową i orzechami
Składniki:
4 mango obrane ze skórki i pokrojone na kawałki i zamrożone w zamrażalniku
200 ml śmietanki kokosowej
2 łyżki cukru
Szczypta soli
Garść orzechów ziemnych solonych
Garść orzechów włoskich
Sezam podprażony na suchej patelni
Szczypta cynamonu
Sok z 1 limonki
Kilka herbatników owsianych
Przygotowanie:
Zamrożone mango zmiksuj w blenderze na gładką masę.
W rondelku podgrzej śmietankę z cukrem i solą.
Na dno pucharków pokrusz ciasteczka, dodaj sorbet i polej ciepłą śmietanką lody.
Na górze udekoruj orzechami, cynamonem, sezamem i skrop sokiem z cytryny.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN