Pulpeciki w sosie koperkowym
Składniki:
500 g mielonego mięsa (cielęcina, wołowina, wieprzowina lub mieszane)
1 bułka namoczona w mleku
Przysmażona i posiekana cebula
Sól i pieprz
1 jajko
Mąka do obtoczenia
1 l bulionu warzywnego
2 pęczki koperku
Zasmażka do zagęszczenia sosu
Olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso wymieszaj z rozdrobnioną bułką, dodaj jajko, sól i pieprz.
Z masy lep małe pulpeciki obtaczaj je w mące.
Kulki obsmaż na odrobinie oleju, następnie wrzuć do gorącego bulionu z koperkiem i gotuj na małym ogniu.
Po ugotowaniu wyciągnij pulpeciki z bulionu, a bulion zagęść w celu uzyskania sosu.
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
Pulpety
500 g mięsa wołowego
1 bułka namoczona w mleku
1 posiekana przysmażona cebula
Sól i pieprz
Sos
1 l passaty pomidorowej
1 cebula
1 ząbek czosnku
Sól i pieprz
Oliwa do smażenia
Do wyboru: garść posiekanych orzechów włoskich, migdałów, pestek dyni, pietruszka, mięta, kolendra, kumin, posiekany czosnek, curry
Przygotowanie:
Aby przygotować sos, czosnek i cebulę posiekaj i przysmaż na oliwie, dodaj passatę, podgrzewaj na małym ogniu, dopraw do smaku.
Mięso wymieszaj z rozdrobnioną bułką dodaj cebulę, sól, pieprz oraz wybrane dodatki.
Z masy lep małe pulpeciki, przysmażaj je na oleju a następnie wrzuć do gotującego się sosu pomidorowego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN