Łosoś pod musztardową skorupką
Składniki:
4 filety z łososia po około 150-200 g szt.
1 pęczek posiekanej natki pietruszki
4 łyżeczki musztardy francuskiej
1 białko
Sól i pieprz
2-4 łyżeczki bułki tartej
2 bulwy kopru włoskiego
2 jabłka
2 łyżeczki musztardy francuskiej
Sól i pieprz
Oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z musztardą, białkiem, solą i pieprzem.
Dodać tyle bułki tartej żeby uzyskać konsystencję która nie spłynie z ryby.
Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.
Łososia ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
Masę musztardowo-ziołową ułożyć na łososiu.
Piec w rozgrzanym piekarniku około 10 min.
W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojone w piórka bulwy kopru.
Przyprawić solą i pieprzem.
Po kilku minutach dodać jabłka pokrojone w zapałki.
Pod koniec dodać musztardę francuską.
Przyprawić sola i pieprzem.
Podawać razem z rybą.
Sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym
Sałata
Składniki:
2 sałaty rzymskie
Kawałek sera dojrzewającego
4 jajka
2 łyżki octu
Przygotowanie:
Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na czterech talerzach.
Obieraczką do warzyw pokroić ser na cienkie paski i posypać po sałacie.
W rondlu zagotować 2-3 litry wody z octem, łyżką zamieszać aby zrobił się wir.
Jajko wbić do miseczki, wlać w środek wiru i gotować przez 2-3 minuty aż zetnie się z zewnątrz.
Zrobić to z pozostałymi jajkami.
Sos musztardowy
Składniki:
2 łyżeczki musztardy francuskiej
2 łyżki majonezu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
Pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i mocno doprawić pieprzem.
Jajka ułożyć na sałacie i polać sosem.
Polskie burgery
Składniki:
500 g mielonej łopatki wieprzowej
1 czerstwa bułka namoczona w mleku
1 jajko
1 duża cebula
Bułka tarta
Sól i pieprz
2 łyżki musztardy francuskiej
Olej do smażenia
4 bułki poznańskie
Liście sałaty
Kilka korniszonów
Przygotowanie:
Mieloną łopatkę wymieszać z lekko odciśniętą bułką i jajkiem.
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa.
Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i musztardą.
Jeśli masa jest za luźna, dodać bułki tartej.
Mokrymi dłońmi uformować cztery płaskie kotlety.
Panierować w bułce tartej i usmażyć na patelni z olejem.
Bułki przekroić na połówki, posmarować musztardą.
Nałożyć listki sałaty, na nich ułożyć usmażone kotlety i plasterki korniszonów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN