Kucharski musztarduje

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski i musztarda. Z tego połączenia wyszły: łosoś pod musztardową skorupką, sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym oraz polskie burgery. Smacznego!

Łosoś pod musztardową skorupką

Składniki:

4 filety z łososia po około 150-200 g szt.

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

4 łyżeczki musztardy francuskiej 

1 białko

Sól i pieprz

2-4 łyżeczki bułki tartej

2 bulwy kopru włoskiego

2 jabłka

2 łyżeczki musztardy francuskiej

Sól i pieprz

Oliwa z oliwek

Przygotowanie:

Posiekaną natkę pietruszki wymieszać z musztardą, białkiem, solą i pieprzem.

Dodać tyle bułki tartej żeby uzyskać konsystencję która nie spłynie z ryby.

Rozgrzać piekarnik do 200 st. C.

Łososia ułożyć na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.

Masę musztardowo-ziołową ułożyć na łososiu.

Piec w rozgrzanym piekarniku około 10 min. 

W tym czasie podsmażyć na oliwie pokrojone w piórka bulwy kopru.

Przyprawić solą i pieprzem.

Po kilku minutach dodać jabłka pokrojone w zapałki.

Pod koniec dodać musztardę francuską.

Przyprawić sola i pieprzem.

Podawać razem z rybą.

Sałata rzymska z jajkami i sosem musztardowym

Sałata

Składniki:

2 sałaty rzymskie

Kawałek sera dojrzewającego

4 jajka

2 łyżki octu

Przygotowanie:

Sałatę umyć i porwać na mniejsze kawałki, ułożyć na czterech talerzach.

Obieraczką do warzyw pokroić ser na cienkie paski i posypać po sałacie.

W rondlu zagotować 2-3 litry wody z octem, łyżką zamieszać aby zrobił się wir.

Jajko wbić do miseczki, wlać w środek wiru i gotować przez 2-3 minuty aż zetnie się z zewnątrz.

Zrobić to z pozostałymi jajkami.

Sos musztardowy

Składniki:

2 łyżeczki musztardy francuskiej

2 łyżki majonezu

1 łyżka octu winnego

4 łyżki oliwy z oliwek

Pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać i mocno doprawić pieprzem.

Jajka ułożyć na sałacie i polać sosem.

Polskie burgery

Składniki:

500 g mielonej łopatki wieprzowej

1 czerstwa bułka namoczona w mleku

1 jajko

1 duża cebula

Bułka tarta

Sól i pieprz

2 łyżki musztardy francuskiej 

Olej do smażenia

4 bułki poznańskie

Liście sałaty

Kilka korniszonów

Przygotowanie:

Mieloną łopatkę wymieszać z lekko odciśniętą bułką i jajkiem.

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć, dodać do mięsa.

Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i musztardą.

Jeśli masa jest za luźna, dodać bułki tartej.

Mokrymi dłońmi uformować cztery płaskie kotlety.

Panierować w bułce tartej i usmażyć na patelni z olejem. 

Bułki przekroić na połówki, posmarować musztardą.

Nałożyć listki sałaty, na nich ułożyć usmażone kotlety i plasterki korniszonów.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości