Sezamki klasyczne
Składniki:
300 g sezamu
300 g drobnego cukru
3 łyżki wody
2 łyżki miodu
Przygotowanie:
Sezam wrzucamy na patelnię partiami, lekko ze złocony zdejmujemy z patelni i wrzucamy kolejną porcję.
Cukier rozpuszczamy z dodatkiem wody na patelni, karmelizujemy, dodajemy sezam i na koniec miód.
Dokładnie mieszamy i wykładamy na arkusz papieru pergaminowego, przykrywamy drugim arkuszem i wałkiem rozwałkowujemy na jak najcieńszy arkusz.
Kroimy w dowolne kształty i odstawiamy do przestudzenia.
Sernik sezamowy
Kruchy spód
Składniki:
200 g mąki
50 g cukru
100 g masła
2 żółtka
100 g pasya tahini
50 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Orzechy miksujemy.
Orzechy łączymy z mąką, masłem, cukrem, odrobiną soli, żółtkami i na koniec z pastą.
Ciasto wykładamy do tortownicy, wypiekamy kruchy spód.
Jeżeli zostało nam ciasto możemy śmiało z reszty wypiec małe ciasteczka.
Masa serowa
Składniki:
1 kg sera mielonego
150 g cukru
120 g masła
5 jajek
90 g mąki
4 jabłka
Cukier wanilinowy
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i miksujemy na puree.
Masło ucieramy z cukrem, dodajemy partiami ser.
Następnie dodajemy całe jajka, puree jabłkowe i na koniec mąkę.
Masę wykładamy na podpieczony spód i pieczemy około 1 godziny w temp. 170 stopni.
Polewa
Składniki:
4 łyżki pasty tahini
250 ml śmietany 30 proc.
Przygotowanie:
Śmietanę zagotowujemy i łączymy z pastą.
Wylewamy na upieczone, przestudzone ciasto.
Odstawiamy do zastygnięcia.
Pieczarki portobello faszerowane pikantną ciecierzycą, bakłażanem i sezamem
Składniki:
10 pieczarek portobello
4 puszki ciecierzycy
2 bakłażana
2 cebuli czerwonej
Kmin mielony
Kolendra mielona
2 łyżki tahini
Natka pietruszki
Sól
Pieprz czarny
100 g sezamu
500 g bułki tartej
6 jajek
Sok z cytryny
1 czerwona papryka
Przygotowanie:
Bakłażana kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na oleju na złoty kolor, podsmażonego osuszamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Cebule przesmażamy i łączymy z ciecierzycą, miksujemy na puree, łączymy z bakłażanem.
Dodajemy przyprawy, pastę tahini do smaku i zieloną natkę pietruszki, sok z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem czarnym.
Pieczarki panierujemy w jajku i bułce tartej wymieszanej z sezamem, smażymy na oleju na złoty kolor.
Usmażone faszerujemy pastą i wstawiamy na moment do piekarnika.
Podajemy z plasterkami cebuli i papryki.
Kapusta na ciepło z mango i sezamem
Składniki:
Świeża kapusta
Mango
Orzechy nerkowca
Świeża kolendra
Czarny sezam
Kolendra w ziarnach
Kumin
Masło klarowane
Przygotowanie:
W garnku podgrzewamy masło klarowane do którego wrzucamy kilka ziaren kolendry i pół łyżeczki kuminu.
Kapustę kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, dolewamy trochę wody i delikatnie gotujemy aż kapusta będzie miękka.
Po ugotowaniu dodajemy pokrojone w kostkę mango, podsmażone na osobnej patelni orzeszki nerkowca, świeżą kolendrę i posypujemy wszystko sezamem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN