Laurowa kuchnia Piotra Kucharskiego

Laur - mały listek, który ma niezwykłą kulinarną moc. Jak stosować go w gotowaniu poza zupami? W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował: szybki wywar warzywny, zupę jeszcze zimową, polędwiczkę wieprzową na kanapki i bezmięsny bigos.

Szybki wywar warzywny

Składniki:

2 listki laurowe 

2 ziarenka ziela angielskiego

5-6 ziaren pieprzu

1 marchewka

1 korzeń pietruszki

Kawałek selera

1 por

Przygotowanie:

Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać przyprawy.

Warzywa dokładnie umyć i oprócz pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wody.

Pora pokroić w plasterki i wrzucić do wody.

Gotować przez około 30 minut.

Odcedzić i użyć do zupy, gotowania kaszy lub podlewania mięs podczas duszenia.

Zupa jeszcze zimowa

Składniki:

500 g warzyw korzeniowych

Oliwa z oliwek

2 listki laurowe 

2 litry wywaru warzywnego

200 g kiełbasy surowej polskiej

200 ml śmietany 18%

Kiełki pora

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kiełbasę pokroić w plasterki i razem z warzywami pokrojonymi w kostkę i liśćmi laurowymi przesmażyć na oliwie z oliwek.

Zalać wywarem i gotować 30 minut.

Śmietanę zahartować solą i odrobiną ciepłej zupy.

Dodać do garnka i wymieszać.

Przyprawić solą i pieprzem.

Zupę podawać przyozdobioną kiełkami pora.

Polędwiczka wieprzowa na kanapki

Składniki:

20 listków laurowych

Sól i pieprz

4 ząbki czosnku

2 polędwiczki wieprzowe

Olej rzepakowy

Żytnie pieczywo

Roszponka

2 jajka gotowane na twardo

2 łyżki majonezu

2 łyżki jogurtu naturalnego

Przygotowanie:

Polędwiczki wieprzowe należy oczyścić z błon.

Przyprawić dużą ilością soli i pieprzu, wymieszanymi z posiekanym czosnkiem.

Każdą z polędwiczek obłożyć dziesięcioma listkami laurowymi i związać sznurkiem wędliniarskim, żeby każdy listek był przywiązany.

Zawinąć ściśle w folię spożywczą, odstawić do lodówki do zamarynowania, najlepiej na noc.

Polędwiczki odwinąć z folii.

Ułożyć na blaszce do pieczenia i upiec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec kolejne 20 minut.

Po upieczeniu schłodzić i kroić jak wędlinę do kanapek.

Jajka pokroić w kostkę, roszponkę porwać na listki, wymieszać z jajkami, majonezem i jogurtem.

Przyprawić solą i pieprzem.

Nakładać na kanapki. Na wierzch ułożyć plasterki polędwiczki.

Bezmięsny bigos

Składniki:

3 listki laurowe 

2 cebule

2 łyżki masła

1 łyżka oleju

1 kg kiszonej kapusty

3 ziarenka ziela angielskiego

2 ziarna jałowca

100 g suszonych pomidorów

500 g pieczarek

200 ml przecieru pomidorowego

Sól i pieprz

Majeranek

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem.

Dodać kiszoną kapustę i przyprawy.

Dusić na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka.

Dodać pokrojone w paski pomidory.

W tym czasie podsmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki i razem z przecierem pomidorowym dodać do kapusty.

Gotować na wolnym ogniu jeszcze około 30 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości