Szybki wywar warzywny
Składniki:
2 listki laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
5-6 ziaren pieprzu
1 marchewka
1 korzeń pietruszki
Kawałek selera
1 por
Przygotowanie:
Do garnka wlać 2 litry wody. Dodać przyprawy.
Warzywa dokładnie umyć i oprócz pora zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do wody.
Pora pokroić w plasterki i wrzucić do wody.
Gotować przez około 30 minut.
Odcedzić i użyć do zupy, gotowania kaszy lub podlewania mięs podczas duszenia.
Zupa jeszcze zimowa
Składniki:
500 g warzyw korzeniowych
Oliwa z oliwek
2 listki laurowe
2 litry wywaru warzywnego
200 g kiełbasy surowej polskiej
200 ml śmietany 18%
Kiełki pora
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w plasterki i razem z warzywami pokrojonymi w kostkę i liśćmi laurowymi przesmażyć na oliwie z oliwek.
Zalać wywarem i gotować 30 minut.
Śmietanę zahartować solą i odrobiną ciepłej zupy.
Dodać do garnka i wymieszać.
Przyprawić solą i pieprzem.
Zupę podawać przyozdobioną kiełkami pora.
Polędwiczka wieprzowa na kanapki
Składniki:
20 listków laurowych
Sól i pieprz
4 ząbki czosnku
2 polędwiczki wieprzowe
Olej rzepakowy
Żytnie pieczywo
Roszponka
2 jajka gotowane na twardo
2 łyżki majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Polędwiczki wieprzowe należy oczyścić z błon.
Przyprawić dużą ilością soli i pieprzu, wymieszanymi z posiekanym czosnkiem.
Każdą z polędwiczek obłożyć dziesięcioma listkami laurowymi i związać sznurkiem wędliniarskim, żeby każdy listek był przywiązany.
Zawinąć ściśle w folię spożywczą, odstawić do lodówki do zamarynowania, najlepiej na noc.
Polędwiczki odwinąć z folii.
Ułożyć na blaszce do pieczenia i upiec w rozgrzanym piekarniku do 220 ºC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160 i piec kolejne 20 minut.
Po upieczeniu schłodzić i kroić jak wędlinę do kanapek.
Jajka pokroić w kostkę, roszponkę porwać na listki, wymieszać z jajkami, majonezem i jogurtem.
Przyprawić solą i pieprzem.
Nakładać na kanapki. Na wierzch ułożyć plasterki polędwiczki.
Bezmięsny bigos
Składniki:
3 listki laurowe
2 cebule
2 łyżki masła
1 łyżka oleju
1 kg kiszonej kapusty
3 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarna jałowca
100 g suszonych pomidorów
500 g pieczarek
200 ml przecieru pomidorowego
Sól i pieprz
Majeranek
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z olejem.
Dodać kiszoną kapustę i przyprawy.
Dusić na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka.
Dodać pokrojone w paski pomidory.
W tym czasie podsmażyć pieczarki pokrojone w ćwiartki i razem z przecierem pomidorowym dodać do kapusty.
Gotować na wolnym ogniu jeszcze około 30 minut, często mieszając. Doprawić solą i pieprzem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN