PIZZA i FOCACCIA
Składniki:
2 puszki pomidorów krojonych
świeże drożdże (kostka)
1 kg mąka "OO" do pizzy
1 kg mąka semolina durum
sól morska - 4 łyżki
300 gram tartego sera mozarella
paczka suszonego oregano
oliwa z oliwek
słoiczek czarnych oliwek
20 dag salami pepperoni
suszone pomidory
Przygotowanie:
Do miski sypiemy mąkę i wkruszamy do niej drożdże. Dolewamy partiami wodę i wyrabiamy ciasto aż przestanie przyklejać się do rąk. Teraz ciasto wyrabiamy na stolnicy. Sypiemy na stolnicę sól i wgniatamy ją w ciasto cały czas wyrabiając. Kiedy jest już gładkie, czyli po jakichś 10 minutach, dzielimy ciasto na równe porcje i odstawiamy do wyrośnięcia - co najmniej godzina. Po tym czasie z każdej kulki robimy placek rozciągając na stolnicy, którą posypujemy semoliną. Pizza będzie miała lekko makaronowy smak i piękny kolor. Teraz nakładamy pomidory, następnie mozarellę, salami i oliwki. Następnie posypujemy oregano i do pieca.
ZUPA BUDDYJSKA
Składniki:
cebula 2 kg
brokuł 1 szt
marchewka 2 szt.
ziemniaki 2 szt.
pietruszka korzeń 1 szt.
korzeń selera
jogurt naturalny
1,5 l rosołu (może być kostka rosołowa drobiowa - 3 szt.)
pestki z dyni i słonecznika
natka pietruszki
ocet balsamiczny
masło 1/4 kostki
cukier - 1 łyżka
strączek chilli 2 szt.
Przygotowanie:
Obieramy warzywa i kroimy je na kawałki. Cebulę kroimy w "piórka" i podsmażamy w garnku na oliwie. Posypujemy ją cukrem, żeby zmiękła, oraz dodajemy łyżkę masła. Następnie oprószamy mąką, mieszając, żeby się nie przypaliła. Wlewamy bulion i wrzucamy pozostałe warzywa. Kiedy wszystko będzie miękkie traktujemy całość blenderem. Nalewamy do głębokich talerzy, dodajemy łyżkę jogurtu, wsypujemy prażone, na patelni bez tłuszczu, pestki słonecznika i dyni, dodajemy octu balsamicznego i posypujemy siekaną natką pietruszki. Na koniec kawałeczki chilli - jeśli ktoś lubi.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN