Ryż z owocami i konfiturą z płatków róży
Składniki:
Konfitura z płatków róży
Borówki
Maliny
Jabłko
Świeża mięta
Wiórki kokosowe
Świeży imbir
Kumin
Masło klarowane
Cynamon cejloński
Goździki
Przygotowanie: W garnku rozgrzewamy dużą łyżkę masła klarowanego, dodajemy pół łyżeczki kuminu, kilka goździków i kawałeczek świeżego imbiru pokrojonego w kostkę. Delikatnie podsmażamy i wsypujemy wcześniej dokładnie umyty ryż, podprażamy wszystko i zalewamy wodą w proporcji 1:2 ryż-woda, gotujemy. Na patelni obok rozgrzewamy kolejną łyżkę masła klarowanego, na której delikatnie podsmażamy jabłko pokrojone w kostkę i posypujemy wszystko cynamonem cejlońskim. Kiedy ryż będzie gotowy, dodajemy do niego ciepłe jabłko. Nakładamy na talerze a na wierzch układamy świeże borówki, maliny, dodajemy konfiturę z płatków róży, posypujemy świeżą miętą, wiórkami kokosowymi. Idealne na śniadanie.
Grzanki z kozim serem z konfiturą różaną
Składniki: 2 grzanki Masło do posmarowania grzanek 4 plasterki koziego sera 4 suszone figi 2 łyżki prażonych orzechów pinii 2 łyżki sezamu prażonego Konfitura różana Rozmaryn suszony Mix sałat Mango Cebula dymka Sól, pieprz do smaku
Przygotowanie: Podane z miksem sałat z winegretem różanym i mango: zrób winegret jak zawsze ale dodaj łyżeczkę konfitury różanej. Do miseczki sałat dodaj pół mango pokrojonego w kosteczkę i pół posiekanej cebulki dymki. Dwie kromki chleba wiejskiego posmaruj masłem, połóż plastry koziego sera, posmaruj ser konfiturą różaną i posyp posiekanymi figami, orzechami pinii. Wszystko przyprósz solą, świeżym pieprzem, rozmarynem i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na kilka minut aż ser się lekko rozpuści, a brzegi grzanki staną się lekko złote.
Tatar z łososia z imbirem i konfiturą różaną
Składniki: Miseczka posiekanego drobno surowego łososia Sok z 1 cytryny Pół pęczka kolendry 1-2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka startego świeżego imbiru 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka posiekanego drobniutko pora 1 łyżka sezamu uprażonego 1 łyżka konfitury różanej
Przygotowanie: Wymieszaj wszystko i schłodź przez około godzinę. Możesz podawać na grzance lub w łódeczkę z listka cykorii w wersji fit.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN