Mikołaj Rey odwiedził różaną manufakturę w gminie Końskowola (woj. lubelskie). Na miejscu poznał prozdrowotne właściwości owoców dzikiej róży oraz przepis na mus. - Przepyszne - zadeklarował.
Okres jesienno-zimowy jest dla nas szczególnie niebezpieczny i łatwo wtedy o przeziębienie. Agnieszka Cegielska, propagatorka zdrowego stylu życia, opowiedziała o dobroczynnych działaniach naturalnych suplementów, które dostępne są właśnie teraz. Było to nasze pierwsze spotkanie w ramach nowego cyklu "Budujemy odporność z Dzień Dobry TVN".
Dzika róża, zwana królową polskich kwiatów, jest niezwykle ceniona zarówno ze względu na swoje piękno, jak i właściwości lecznicze oraz walory kulinarne. Jak działa dzika róża? Właściwości zdrowotne to przede wszystkim bogactwo witamin w owocach. Piękny i intensywny zapach dzika róża zawdzięcza olejkom eterycznym zawartym w kwiatach. Podpowiadamy, do czego wykorzystać dziką różę i jak zadbać o jej zdrowie.
Róża to piękny kwiat, ale jeszcze piękniejsze są efekty, które można osiągnąć poprzez stosowanie specyfików z niej przygotowywanych. Olej z dzikiej róży wpływa pozytywnie na zdrowie i urodę. Zastanawiasz się, jak to możliwe, że ma tak wiele zastosowań?
Róża cudownie działa na nasz organizm, ale często zwyczajnie nie wiemy, jak zastosować ją w kuchni. Dlatego właśnie w kuchnia Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek i Agnieszka Cegielska pokazały, jak zrobić: ryż z owocami i konfiturą z płatków róży, grzanki z kozim serem z konfiturą różaną oraz tatara z łososia z imbirem i konfiturą różaną. Skorzystajcie z ich przepisów!
Dzika róża to najbogatsze źródło witaminy C, jakie znajdziemy w Polsce. Zawiera również karoteny. W kuchni można wykorzystać ją do zrobienia cukru i soli różanej, miodu różanego i konfitury. A jak najefektywniej wykorzystać ją w kosmetyce? Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska dowiedziała się jak używać olejku i wody różanej. Czemu olej różany należy do najdroższych na świecie?
Monika Mrozowska w kuchni Dzień Dobry TVN zdradza przepis na śniadanie wzmacniające odporność. Było słodko i zdrowo! Macie ochotę na komosę ryżową z rokitnikiem i malinami, kruche tartaletki z czarnym bzem i bezą lub budyń jaglano-bananowy?
Dzika róża to sezonowa roślina o wielu właściwościach zdrowotnych i odżywczych. Czy wiedzieliście, że owoc dzikiej róży ma w sobie więcej witaminy C niż cytrusy? I w jakiej formie róża najlepiej smakuje? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey.
Czym jest głóg i jak odróżnić go od dzikiej róży? Jakie owoc ma właściwości zdrowotne? Sprawdził to nasz smakosz Mikołaj Rey. Owoce dzikiej róży i głogu można także wykorzystać w kuchni. Jakie potrawy można przygotować na bazie czerwonych owoców?
Maciej Nowak w czasie swoich podróży kulinarnych odwiedził już niejedno wyjątkowe miejsce. Tym razem odwiedził plantację „Polska Róża”. Owoce dzikiej róży to najbogatsze źródło witaminy C, jednak w Polsce wciąż są mało znane. Ale nie ma róży bez kolców. Co jest jej słabą stroną?
Andrzejowi Polanowi, szefowi kuchni Novotel Airport pomagał w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Rogalski, reżyser serialu "Przepis na życie". Co panowie razem nam zgotowali? Dziś wieczorem zostanie wyemitowany ostatni odcinek trzeciej serii tego popularnego serialu. Ale dla wszystkich fanów "Przepisu na życie" mamy dobrą wiadomość - powstanie kolejna, czwarta seria!