To śniadanie wzmocni twoją odporność

Monika Mrozowska w kuchni Dzień Dobry TVN zdradza przepis na śniadanie wzmacniające odporność. Było słodko i zdrowo! Macie ochotę na komosę ryżową z rokitnikiem i malinami, kruche tartaletki z czarnym bzem i bezą lub budyń jaglano-bananowy?

Komosa ryżowa z rokitnikiem i malinami ( ok. 4 porcje)

Składniki:

1/2 szklanki komosy ryżowej

1 i 1/2 szklanki wody

4 łyżki mleka kokosowego

2 duże dojrzałe banany

dżem 100% owoców Rokitnik

200 g malin (mrożonych)

garść pestek słonecznika

Przygotowanie:

Komosę ryżową gotujemy na małym ogniu w wodzie ok. 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy mleko kokosowe oraz zmiksowane banany oraz maliny i delikatnie mieszamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Komosę z owocami nakładamy do misek/ słoików, dodajemy po dużej łyżce rokitnika i posypujemy odrobiną pestek słonecznika.

Ciasto:

150 g mąki orkiszowej

50 g pestek słonecznika

100 g oleju kokosowego

4 łyżki miodu wielokwiatowego

1 żółtko

Nadzienie:

dżem 100% owoców Czarny Bez

Beza:

białka z 4 jaj

3 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka octu

1 łyżeczka mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Pestki słonecznika mielimy i mieszamy w misce z przesianą mąką orkiszową. Dodajemy olej kokosowy, miód wielokwiatowy oraz roztrzepane żółtko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie układamy w okrągłych, małych foremkach. Na górę nakładamy 1/2 cm warstwę czarnego bzu. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st góra/ dół ok. 25 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie pomału dodajemy syrop z agawy, ocet i mąkę kukurydzianą i całość ubijamy. Następnie na ciasto nakładamy na górę ubitą pianę z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez 30 minut góra/dół. Następnie wyciągamy do wystudzenia (przed wystudzeniem beza będzie miękka, po wystudzeniu będzie miała kruchą skorupkę).

1/2 szklanki kaszy jaglanej

1 i 1/2 szklanki wody

1/2 szklanki mleka kokosowego

kilka bananów

Dodatki:

dżem 100% z owoców dzika róża

listki świeżej melisy

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy około 10 minut w wodzie z mlekiem kokosowym, na małym ogniu, dodajemy banany. Do ugotowanej kaszy z bananami dodajemy szafran i miksujemy. Budyń jaglano-bananowy nakładamy do miseczek, a na wierzch nakładamy po łyżce dżemu z dzikiej róży. Posypujemy listkami świeżej melisy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości