Komosa ryżowa z rokitnikiem i malinami ( ok. 4 porcje)
Składniki:
1/2 szklanki komosy ryżowej
1 i 1/2 szklanki wody
4 łyżki mleka kokosowego
2 duże dojrzałe banany
dżem 100% owoców Rokitnik
200 g malin (mrożonych)
garść pestek słonecznika
Przygotowanie:
Komosę ryżową gotujemy na małym ogniu w wodzie ok. 20 minut. Po ugotowaniu dodajemy mleko kokosowe oraz zmiksowane banany oraz maliny i delikatnie mieszamy. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni. Komosę z owocami nakładamy do misek/ słoików, dodajemy po dużej łyżce rokitnika i posypujemy odrobiną pestek słonecznika.
Ciasto:
150 g mąki orkiszowej
50 g pestek słonecznika
100 g oleju kokosowego
4 łyżki miodu wielokwiatowego
1 żółtko
Nadzienie:
dżem 100% owoców Czarny Bez
Beza:
białka z 4 jaj
3 łyżki syropu z agawy
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Pestki słonecznika mielimy i mieszamy w misce z przesianą mąką orkiszową. Dodajemy olej kokosowy, miód wielokwiatowy oraz roztrzepane żółtko i zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy, dzielimy na mniejsze kawałki, a następnie układamy w okrągłych, małych foremkach. Na górę nakładamy 1/2 cm warstwę czarnego bzu. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 st góra/ dół ok. 25 minut. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie pomału dodajemy syrop z agawy, ocet i mąkę kukurydzianą i całość ubijamy. Następnie na ciasto nakładamy na górę ubitą pianę z białek. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 140 stopni przez 30 minut góra/dół. Następnie wyciągamy do wystudzenia (przed wystudzeniem beza będzie miękka, po wystudzeniu będzie miała kruchą skorupkę).
1/2 szklanki kaszy jaglanej
1 i 1/2 szklanki wody
1/2 szklanki mleka kokosowego
kilka bananów
Dodatki:
dżem 100% z owoców dzika róża
listki świeżej melisy
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną płuczemy, a następnie gotujemy około 10 minut w wodzie z mlekiem kokosowym, na małym ogniu, dodajemy banany. Do ugotowanej kaszy z bananami dodajemy szafran i miksujemy. Budyń jaglano-bananowy nakładamy do miseczek, a na wierzch nakładamy po łyżce dżemu z dzikiej róży. Posypujemy listkami świeżej melisy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN