Andrzejowi Polanowi, szefowi kuchni Novotel Airport pomagał w kuchni Dzień Dobry TVN Michał Rogalski, reżyser serialu "Przepis na życie". Co panowie razem nam zgotowali? Dziś wieczorem zostanie wyemitowany ostatni odcinek trzeciej serii tego popularnego serialu. Ale dla wszystkich fanów "Przepisu na życie" mamy dobrą wiadomość - powstanie kolejna, czwarta seria!
Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East news
Dorsz z pieca z młodymi ziemniakami i zielonym sosem
Składniki:
600 g dorsza (filet)
2 cukinie
10 sztuk młodego pora
4 limonki
1 cytryna
1 kg ziemniaków
2 papryki
1 ząbek czosnku
50 ml wina białego
olej słonecznikowy
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na plasterki i blanszujemy minutę, wyjmujemy, a na ich miejsce wrzucamy młode pory. Odcedzamy. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy pory zblanszowane, na nich filety rybne, które przykrywamy na przemian cukiną i filecikami z limonki. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na temp. 160 stopni. czas pieczenia ok. 15 minut. Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie na półtwardo. Podgotowane wrzucamy na patelnię i obsmażamy na złoty kolor. Paprykę obieramy z białych włókien wewn. i nasion. Wstawiamy do rondla wraz z 1 nieobranym ząbkiem czosnku, zalewamy wodą, winem tak aby tylko przykrywała warzywa. Gotujemy do miękkości. Paprykę i czosnek wyjmujemy z wody, miksujemy na mus i dodajemy powoli olej do uzyskania kremowej kosystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Upieczoną rybę podajemy z ziemniakami polanymi sosem paprykowym.
Risotto z młodą kapustą i marchewką
Składniki:
500 g ryżu arborio
1 młoda kapusta
1 pęczek włoszczyzny mlodej
4 skrzydelka z kurczaka
1 pęczek mlodej marchwi
1 cebula
3 łyżki masła
40 ml oliwy
100 ml białego wina
150 g sera parmesan (tarty)
sól, pieprz czarny
koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Wszystko zaczynamy od tego, że przygotowujemy na młodej włoszczyznie i skrzydełkach bulion drobiowo-warzywny-niezbędny do risotto. Bulion na skrzydełkach jest bulionem bardzo delikatnym i esencjonalnym a młoda włoszczyzna nadaje pyszny smak.Kapustę młodą siekamy drobno, marchewkę kroimy w plastry, cebulę również drobno siekamy. Na oliwie przesmażamy cebulę, dodajemy kapustę i wszystko razem szklimy. Dodajemy suchy ryż i smażymy dalej aż ryż będzie się robił w kolorze jak perły. Przyszła pora na wino, zatem wlewamy je do garnka i mieszamy, do momentu aż odparuje. Delikatnie zmniejszamy ogień i małymi porcjami wlewamy bulion. Każdą kolejną porcję bulionu wlewamy w momencie aż ryż będzie spragniony tego, i tak do momentu aż będzie prawie miękki. Na koniec dodajemy masło, ser parmesan i szybko podajemy, a o jednym zapomniałem-danie posypujemy odważnie koprem i natka pietruszki. Jak wiosna to wiosna.
Truskawkowe ciasto z różaną nutą
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto rozmrażamy, delikatnie rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem aby równo rosło i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zagotowujemy wodę z solą i masłem, dodajemy mąkę, zaparzamy wszystko razem aż na dnie garnka pojawi się biały osad. Ciasto przekładamy do miski i mikserem wcieramy pojedyńczo po 1 jajku. Powstałe ciasto ptysiowe wyciskamy jako rant na cieście francuskim. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni, pieczemy na złoty kolor, nie otwierając piekarnika pod żadnym pozorem!
4 garście płatków dzikiej róży
400 g cukru
Przygotowanie:
Płatki pozbywamy jasnych końcówek, przepłukujemy w wodzie i zasypujemy partiami cukrem, dokładnie je uciskając. Odstawiamy na noc. W dniu następnym możemy utrzeć wszystko razem, powstanie nam mus z płatków lub odlać syrop powstały w nocy i używać go do ciast.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN