Zdjęcie: Bartosz Krupa/ East news
Dorsz z pieca z młodymi ziemniakami i zielonym sosem
Składniki:
600 g dorsza (filet)
2 cukinie
10 sztuk młodego pora
4 limonki
1 cytryna
1 kg ziemniaków
2 papryki
1 ząbek czosnku
50 ml wina białego
olej słonecznikowy
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię kroimy na plasterki i blanszujemy minutę, wyjmujemy, a na ich miejsce wrzucamy młode pory. Odcedzamy. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą, układamy pory zblanszowane, na nich filety rybne, które przykrywamy na przemian cukiną i filecikami z limonki. Solimy, pieprzymy i wstawiamy do piekarnika na temp. 160 stopni. czas pieczenia ok. 15 minut. Ziemniaki kroimy w plastry i gotujemy w wodzie na półtwardo. Podgotowane wrzucamy na patelnię i obsmażamy na złoty kolor. Paprykę obieramy z białych włókien wewn. i nasion. Wstawiamy do rondla wraz z 1 nieobranym ząbkiem czosnku, zalewamy wodą, winem tak aby tylko przykrywała warzywa. Gotujemy do miękkości. Paprykę i czosnek wyjmujemy z wody, miksujemy na mus i dodajemy powoli olej do uzyskania kremowej kosystencji. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Upieczoną rybę podajemy z ziemniakami polanymi sosem paprykowym.
Risotto z młodą kapustą i marchewką
Składniki:
500 g ryżu arborio
1 młoda kapusta
1 pęczek włoszczyzny mlodej
4 skrzydelka z kurczaka
1 pęczek mlodej marchwi
1 cebula
3 łyżki masła
40 ml oliwy
100 ml białego wina
150 g sera parmesan (tarty)
sól, pieprz czarny
koperek, natka pietruszki
Przygotowanie:
Wszystko zaczynamy od tego, że przygotowujemy na młodej włoszczyznie i skrzydełkach bulion drobiowo-warzywny-niezbędny do risotto. Bulion na skrzydełkach jest bulionem bardzo delikatnym i esencjonalnym a młoda włoszczyzna nadaje pyszny smak.Kapustę młodą siekamy drobno, marchewkę kroimy w plastry, cebulę również drobno siekamy. Na oliwie przesmażamy cebulę, dodajemy kapustę i wszystko razem szklimy. Dodajemy suchy ryż i smażymy dalej aż ryż będzie się robił w kolorze jak perły. Przyszła pora na wino, zatem wlewamy je do garnka i mieszamy, do momentu aż odparuje. Delikatnie zmniejszamy ogień i małymi porcjami wlewamy bulion. Każdą kolejną porcję bulionu wlewamy w momencie aż ryż będzie spragniony tego, i tak do momentu aż będzie prawie miękki. Na koniec dodajemy masło, ser parmesan i szybko podajemy, a o jednym zapomniałem-danie posypujemy odważnie koprem i natka pietruszki. Jak wiosna to wiosna.
Truskawkowe ciasto z różaną nutą
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego mrożonego
1 szklanka mąki
1 szklanka wody
100 g masła
4 jajka
szczypta soli
Przygotowanie:
Ciasto rozmrażamy, delikatnie rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem aby równo rosło i wstawiamy do lodówki na 15 minut. W tym czasie zagotowujemy wodę z solą i masłem, dodajemy mąkę, zaparzamy wszystko razem aż na dnie garnka pojawi się biały osad. Ciasto przekładamy do miski i mikserem wcieramy pojedyńczo po 1 jajku. Powstałe ciasto ptysiowe wyciskamy jako rant na cieście francuskim. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temp. 200 stopni, pieczemy na złoty kolor, nie otwierając piekarnika pod żadnym pozorem!
4 garście płatków dzikiej róży
400 g cukru
Przygotowanie:
Płatki pozbywamy jasnych końcówek, przepłukujemy w wodzie i zasypujemy partiami cukrem, dokładnie je uciskając. Odstawiamy na noc. W dniu następnym możemy utrzeć wszystko razem, powstanie nam mus z płatków lub odlać syrop powstały w nocy i używać go do ciast.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN