- Nasze rodzime krzewy i drzewa oferują prawdziwe bogactwo witaminy C.
- Źródłem witaminy C są m.in. dzika róża i pigwa. Co można z nich zrobić w kuchni?
Dzika róża – królowa witaminy C
Dzika róża urzeka zapachem i cieszy oko, lecz jej prawdziwa wartość kryje się w owocach. Te czerwono-pomarańczowe kuleczki to prawdziwa bomba witaminy C.
Głównym produktem z owoców róży jest sok – kwaskowy, często bez dodatku cukru, wymagający przyzwyczajenia, ale niezwykle ceniony za swoje właściwości.
- Tutaj trzeba na ten smak się przygotować, ale część osób mówi, że to jest bardzo przyjemne - powiedziała producentka dzikiej róży Agnieszka Michalska.
Z płatków dzikiej róży natomiast powstaje aromatyczna konfitura, która jest doskonałym dodatkiem do deserów i wypieków.
Pigwowiec – polska cytryna
Kontynuując naszą podróż, trafiamy na pigwowca. Owoc pachnie i wygląda jak cytryna, a jego intensywny aromat zdradza bogactwo ukrytych w nim wartości.
Pigwowiec nie nadaje się do bezpośredniego spożycia – jego surowy smak jest zbyt cierpki – ale wystarczy zasypać go cukrem, by zmienił się w doskonały dodatek do herbaty czy pyszne dżemy i marmolady.
- Moja żona za chwilę będzie przygotowywać przetwory z nich na zimę – mówił rolnik Dariusz Matysiak, wskazując, że wystarczy zaledwie kilka krzewów, by zaopatrzyć dom w owoce na cały rok.
Oprócz róży i pigwowca, nasze sady i ogrody kryją wiele innych roślin, które są prawdziwymi skarbnicami witaminy C. W naszym materiale znajdziesz ich nazwy.
Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki znajdziesz też na Player.pl.
Zobacz także:
- Jesienne owoce na odporność. Znasz je wszystkie? "Prawdziwa bomba witaminy C"
- Zadbaj o odporność w naturalny sposób. "Wszystko mamy na wyciągnięcie ręki"
- Kiedy zbierać dziką różę i co można z niej zrobić? Prosty przepis na domową herbatkę
Autor: Izabela Dorf
Reporter: Agnieszka Wurszt-Kwiatkowska
Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN