Dzika róża pozwala przygotować wino polecane na wzmocnienie odporności, wrzody żołądka, problemy z układem moczowym. Każdy, kto szuka odpowiedzi na pytanie, jak zrobić wino z dzikiej róży, powinien wiedzieć, że można je wzbogacić, dodając głóg, rodzynki czy winogrona.
Zobacz też: Dobre wino węgierskie: szlakiem historycznych winnic >>>
Właściwości wina z dzikiej róży
Polska kuchnia to coś więcej niż schabowy, pierogi i kiszona kapusta. Możemy poszczycić się również przepisami na pyszne wina. Przygotowujemy je zazwyczaj z sezonowych owoców. Dużą popularnością cieszy się wino z dzikiej róży , które charakteryzuje się specyficznym smakiem. Dla niektórych jest ono smaczniejsze od wina gronowego. Jednak nie tylko smak wina z róży zasługuje na uwagę.
Wino różane przygotowywane jest z owoców obfitujących w witaminę C. W dzikiej róży jest jej aż 30–40 razy więcej niż w cytrusach. Prawdziwą kopalnią kwasu askorbinowego są zbierane pod koniec sierpnia owoce róży jabłkowej. Przepis na wino z dzikiej róży warto poznać również z powodu znajdujących się w jej owocach witamin B1, B2, A, E, K. Są one także źródłem kwasów organicznych, garbników, pektyn, kwasu foliowego, karotenoidów, flawonoidów.
Właściwości wina z dzikiej róży to zasługa wymienionych składników. Picie tego trunku wzmacnia układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Polecane jest osobom dorosłym, które zmagają się z powtarzającymi się w okresie jesienno-zimowym infekcjami górnych dróg oddechowych.
Zobacz też: Romantyczny wieczór we dwoje w domu – jak go zorganizować i co przygotować na kolację? Pomysły >>>
Dzika róża, z której wytwarza się wino, wzmacnia osłabiony organizm, pomaga uporać się ze zmęczeniem. Posiada również właściwości moczopędne. Sprawdza się w leczeniu zakażeń układu moczowego. Polecana jest też na biegunkę. Również osoby, u których zdiagnozowano wrzody żołądka i dwunastnicy, powinny się dowiedzieć, jak zrobić wino z dzikiej róży . Wspiera ono także funkcjonowanie układu krążenia. Wypijanie dziennie jednego kieliszka wina z owoców dzikiej róży sprawi, że szybko pozbędziemy się nie tylko kataru, ale i bólów głowy.
Owoce do wina z dzikiej róży
Wino z dzikiej róży nie zawsze smakuje tak samo. Przepis na ten trunek może uwzględniać też takie dodatki jak winogrona. Znana jest receptura na wino z dzikiej róży i pigwy . Ważne jest również, aby wiedzieć, kiedy przeprowadzić zbiór owoców i co z nimi zrobić, aby smak wina z dzikiej róży mógł zadowolić nawet największych miłośników domowych trunków.
Zbiór owoców dzikiej róży odbywa się jesienią, wówczas są one odpowiednio dojrzałe. Można je zbierać po pierwszych przymrozkach bądź włożyć do zamrażarki na 2–3 dni.
Przygotowując wino z dzikiej róży, należy zwrócić uwagę na proporcje poszczególnych składników. Użycie odpowiedniej ilości owoców, cukru, wody i drożdży ma wpływ na efekt końcowy. Ponadto bez względu na to, czy poszukujemy przepisu na 5 l wina z dzikiej róży , czy zależy nam na większej ilości tego trunku, bardzo ważne jest, aby przeznaczyć na ten cel jedynie dojrzałe i zdrowe owoce. Włożenie do gąsiora zgniłych owoców dzikiej róży zepsuje smak wina. Trzeba też pamiętać, aby owoce przed zamrożeniem dokładnie umyć, pozbyć się szypułek, natomiast nie usuwać pestek.
Zobacz też: Być jak sommelier, czyli jakie akcesoria do wina kupić >>>
Wino z dzikiej róży – przepis na 10 l
Składniki:
- 2,25 kg owoców dzikiej róży,
- 2 kg cukru,
- 9 l wody,
- 10 g kwasku cytrynowego,
- opakowanie drożdży Madeira,
- 4 g pożywki.
Przygotowanie:
1. Cztery dni przed planowanym robieniem wina przygotuj zaczyn drożdżowy. Zacznij od wsypania drożdży do butelki o pojemności nie większej niż 0,3 litra, zalej je letnią wodą z cukrem i dodaj odrobinę pożywki dla drożdży. Odstaw zaczyn w ciepłe miejsce i co jakiś czas mieszaj go łyżką.
2. Umyte i pozbawione ogonków i resztek kwiatów owoce zmiażdż, po czym zalej je 3 l wrzątku. Wszystko dokładnie wymieszaj i przelej do gąsiora.
3. Z reszty wody i cukru przygotuj syrop cukrowy, wlej go do owoców, a po ostygnięciu składników w gąsiorze dodaj do nich zaczyn z drożdży, kwas cytrynowy i pożywkę. Załóż na gąsior rurkę fermentacyjną i odstaw go na 2–3 tygodnie. Co jakiś czas potrząśnij naczyniem.
4. Po 2–3 tygodniach przecedź wino przy użyciu dużego sita, oddzielając płyn od resztek owoców.
5. Po upływie 6 tygodni od nastawienia zlej wino znad osadu. Kolejne obciągi wykonuj co 2 tygodnie, aż wino stanie się klarowne. Za każdym razem zwracaj uwagę, by nie ściągnąć osadu. Sprawdzaj też smaku trunku. W razie potrzeby możesz go dosłodzić.
6. Po pół roku wino powinno być gotowe do picia.
Z owoców z pierwszego nastawu możesz przygotować jeszcze jeden trunek. Warto zaznaczyć, że przyrządzając wino z drugiego nastawu, jako dodatku można użyć rodzynek (400 g na 10 litrów wina). Ponadto ten sam przepis możesz wykorzystać, robiąc wino z suszonych owoców dzikiej róży. Jednak w tym przypadku należy użyć o połowę mniej owoców.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN