Kiedy zbierać dziką różę i co można z niej zrobić? Prosty przepis na domową herbatkę

Owoce dzikiej róży na talerzu
Westend61/Getty Images
Źródło: Getty Images
Dzika róża jesienią wydaje swoje owoce. Są pełne witamin i minerałów, z których warto korzystać, kiedy przychodzą chłodniejsze dni. Można ją kupić, uprawiać w ogródku lub zbierać w lesie. Sprawdzi się idealnie na podniesienie naszej odporności i pozytywnie wpłynie na zbolałe stawy. Co więcej, bardzo łatwo przygotować z niej napar. Sprawdź nasz sposób.

Dzika róża to kolczasty krzew, który można spotkać przede wszystkim na skraju lasów. Suszone owoce wchodzą w skład naparów, suplementów diety, a nawet kosmetyków.

Właściwości lecznicze dzikiej róży - idealna na stawy

W owocach dzikiej róży znaleźć możemy duże ilości witaminy C, A, K i E, a także garbniki. Jest ona idealnym owocem do spożywania w sezonie jesiennym - pomaga wzmacniać odporność i zapobiega chorobom układu moczowego. Wystarczą trzy owoce dzikiej róży, aby dostarczyć naszemu organizmowi pełnej dawki witaminy C.

Stosowana jest w suplementach diety na zapalenia dróg moczowych, uszczelnianie naczyń krwionośnych oraz zapobieganiu miażdżycy. Co więcej, owoce te mają składniki pozytywnie wpływające na stany zapalne stawów. Zawarty w nich galaktolipid zwalcza stany zapalne, obniża CRP i zapobiega niszczeniu tkanki chrząstnej, a dzięki temu skutecznie pomaga w walce z bolącymi i chorymi stawami.

Gdzie rośnie dzika róża - uprawa i zbiory

Dziką różę najłatwiej spotkać na skraju lasów i na miedzach. Wszystko dlatego, że lubi ona słoneczne stanowiska. Chociaż nie jest łatwo dostępna w sklepach, to można ją uprawiać we własnym przydomowym ogródku lub na działce. Nie jest wymagająca pod względem gleby - odpowiada jej również bardziej piaszczysta ziemia, ale warto ją wtedy dodatkowo nawozić specjalnymi mieszankami, przeznaczonymi do uprawy roślin jadalnych.

Krzewy tej rośliny można zasadzić na wiosnę lub na jesieni. Ważne, aby przez 2 tygodnie po zasadzeniu nie pojawiły się przymrozki. Warto wybrać dla niej stanowisko słoneczne - dzięki temu będzie pięknie kwitła wiosną i latem, a jesienią wyda duże plony. Jej owoce zbiera się, kiedy są soczyście czerwone - wtedy są najdojrzalsze. Należy pamiętać, by podczas obrabiania czerwonych kulek pozbyć się gniazd nasiennych, a same owoce poddać obróbce termicznej.

Domowa herbatka z dzikiej róży - przepis krok po kroku

Składniki:

  • owoce dzikiej róży - 500 g,
    • jarzębina - 200 g,
      • żurawina - 100 g,
        • cytryna - jedna duża,
          • kardamon, cynamon, goździki.

            Sposób przygotowania:

            1. Owoce dzikiej róży oczyścić z gniazd nasiennych i dokładnie umyć. Pokroić je na kostkę.
              1. Jarzębinę należy dzień wcześniej włożyć do zamrażarki na 24 godziny. Przed przygotowaniem mieszanki rozmrozić i osuszyć.
                1. Żurawinę wymyć dokładnie. Cytrynę umyć szorstką gąbką. Pokroić na plasterki, a te następnie na 4 części.
                  1. Owoce posypać cynamonem i kardamonem i włożyć do piekarnika. Suszyć w temperaturze 50 stopni przez około 4-8 godzin, aż będą całkowicie wyschnięte.
                    1. Mieszankę przełożyć do lnianych woreczków, dodać do niej goździki wedle uznania.
                      1. Przygotowując napar, mieszankę zalewać wrzątkiem i parzyć od 8 do 10 minut.

                        Do takiej mieszanki można także dodać imbir. Należy go wtedy obrać ze skórki, pokroić w drobną kostkę i suszyć razem z pozostałymi owocami.

                        Smacznego!

                        Zobacz wideo: Wrześniowe przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?

                        Wrześniowe przysmaki. Jakich owoców i warzyw szukać na bazarku?
                        Źródło: x-news

                        Zobacz także:

                        Autor: Teofila Siewko

                        Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

                        podziel się:

                        Pozostałe wiadomości

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana
                        Materiał promocyjny

                        Serowe arcydzieła na talerzu Andrzeja Polana