Jesienne owoce na odporność. Znasz je wszystkie? "Prawdziwa bomba witaminy C"

Jesienne owoce na odporność
Jesienne owoce na odporność - napisy
Źródło: Dzień Dobry TVN
Dzikie owoce są skarbnicą witam. Ogrodnik Łukasz Skop zaprezentował widzom Dzień Dobry TVN przykłady tych, które są pomocne w podnoszeniu odporności. - Można je przetwarzać na dżemy, galaretki, soki albo dodawać do herbaty - tłumaczył ekspert.

Dzikie owoce na odporność?

Nie każdy wie, że dzikie owoce są skarbnicą witamin. Ogrodnik Łukasz Skop wybrał się na Podlasie, by pokazać widzom Dzień Dobry TVN, które owoce niosą nieocenioną pomoc w podnoszeniu odporności.

- Niekwestionowaną królową jesiennych owoców jest róża, ale nie tylko dzika róża. Wartościowe są również owoce róży pomarszczonej. Zaczyna kwitnąć w czerwcu, ale pojedyncze kwiaty pojawiają się nawet przy sprzyjającej pogodzie jeszcze w listopadzie - powiedział ekspert.

- Różę pomarszczoną możemy łatwo rozpoznać po charakterystycznych pomarszczonych liściach. Jej owoce są prawdziwą bombą witaminy C. Owoce róży możemy zbierać wtedy, kiedy są w pełni wybarwione na intensywnie czerwony kolor i są delikatnie miękkie - dodał.

Owoce na odporność

Pyszne owoce wytwarza berberys. - Teraz, późną jesienią, ma wspaniałe, jaskrawe owoce i liście, które przebarwiają się na bordowo. Berberys można rozpoznać po drobnych liściach, no i właśnie tych charakterystycznych owocach. Można je zbierać pojedynczo lub też pomóc sobie sekatorem i odcinać całe gałązki, a potem obrać te owoce już w domu. Trudno pomylić berberys z inną rośliną - powiedział Łukasz Skop.

W naszych ogrodach możemy uprawiać pigwowiec, bogaty w witaminę C. - Późną jesienią dojrzewają jego żółte owoce, które często są mylone z owocami pigwy. Pigwa ma wspaniały zapach, kwaskowaty, ale nie tak intensywny, jak owoce pigwowca, które zazwyczaj są troszkę mniejsze, po przekrojeniu mają szklisty miąższ i wspaniale pachną - zaznaczył ogrodnik.

- Owoce pigwy i pigwowca wyglądają bardzo apetycznie, ale są twarde, a przez to niejadalne na surowo. Można je jednak przetwarzać na dżemy, galaretki, soki albo dodawać do herbaty tak jak plasterki cytryny - dodał.

Do czego jeszcze możemy wykorzystać owoce, aby podnieść odporność? Poznaj rady zielarki Pauliny Szmerk w materiale wideo.

Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Wszystkie odcinki oraz Dzień Dobry TVN Extra znajdziesz też na Player.pl.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady. 

Zobacz także:

podziel się:

Pozostałe wiadomości