Jak zadbać o odporność jesienią?
Kasia Banaś to przewodniczka po świecie dzikich roślin. Od blisko trzech lat organizuje spacery i warsztaty ziołowe. Na co dzień propaguje żywność ekologiczną. Jej misją jest przywracanie dzikich roślin jadalnych do naszych kuchni, kosmetyczek czy apteczek.
"Diagnozy gwiazd"
- Chcę pokazywać innym, co można zbierać, wszystko mamy na wyciągnięcie ręki, wystarczy tylko trochę wiedzy. Popularna jest dzika róża. Jej owoce to ogromne bogactwo witaminy C. Wystarczy wrzucić owoce do naszej herbatki - mówiła ekspertka.
- Szczawik zajęczy jest pyszny, ma także witaminę C. Szkorbut kiedyś nim leczono. Na surowo można dodawać go do dań, przy okazji smakowicie wygląda. Inną rośliną jest pokrzywa, która działa remineralizująco. Jeśli mamy niedobór minerałów, warto po nią sięgnąć - opowiadała.
Jak przygotować odwar z ziół?
Kasia Banaś zachęca do samodzielnych zbiorów. Można zrobić z nich miksturę, która niejednego postawiłaby na nogi. Jak go zrobić? To nic skomplikowanego.
- Odwar, czyli całość roślin wkładamy do garnka z zimną wodą. W momencie wrzenia wyłączamy i odstawiamy na 20 minut - powiedziała ekspertka.
- Dostajemy dużo energii dzięki pokrzywie, czy dzikiej róży. Taki odwar będzie nas chronić np. przed stanem zapalnym. Dobrze wspierać się takimi roślinami w sezonie wzmożonego spadku odporności przez 2-3 miesiące i zrobić sobie od tego przerwę - podsumowała.
Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.
Zobacz także:
- Roślinne wsparcie domowej apteczki
- Agnieszka Cegielska poleca jesienne rytuały. "To jest wspaniały czas, żeby ukochiwać siebie"
- Jak urządzić bujny i pachnący zielnik? Poznaj niezawodne sposoby Łukasza Skopa
Oskar Netkowski