Czym są kiszonki?
Kiszonki to owoce i warzywa, które poddano procesowi kiszenia. To sposób konserwacji produktów, czyli przedłużenia ich przydatności do spożycia, który zachodzi za sprawą fermentacji mlekowej. Bakterie kwasu mlekowego zmieniają pH warzyw i owoców, dzięki czemu w kiszonkach nie rozwijają się szkodliwe drobnoustroje czy bakterie gnilne. Kiszonki mogą więc być przechowywane przez wiele miesięcy, nie tracąc ani wyśmienitego smaku, ani swoich cennych wartości odżywczych.
Zdrowotne właściwości kiszonek
Kiszonki to naturalny probiotyk. Zawarty w nich kwas mlekowy wpływa na florę bakteryjną w jelitach, odbudowuje ją i reguluje. Ponadto wspomaga trawienie, poprawia perystaltykę jelit i funkcjonowanie układu odpornościowego. Kiszone produkty są naturalnym źródłem witaminy A oraz E, które mają działanie przeciwutleniające i neutralizują wolne rodniki. Obecność witaminy C zmniejsza podatność na zakażenia bakteryjne oraz wirusowe. W procesie fermentacji mlekowej powstaje niacyna oraz witamina B2, które wspierają prawidłową pracę układu nerwowego.
Kiszonki świetnie sprawdzą się dla osób na dietach redukcyjnych. Węglowodany ze świeżych produktów biorą udział w procesie fermentacji, więc kiszone warzywa czy owoce mają niższą kaloryczność. Ponadto kiszonki pozwalają na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu i stabilizują poziom cukru we krwi, więc mogą się nimi zajadać osoby chorujące na cukrzycę czy insulinooporność. Spożywanie kiszonek poleca się również podczas antybiotykoterapii. Produkty fermentowane ułatwiają przyswajanie wapnia i żelaza. Zawierają też minerały, takie jak fosfor, magnez czy potas.
Kiszonki od lat obecne w Polskiej kuchni
W Polsce tradycja kiszenia kapusty jest bardzo długa i wywodzi się ze wsi. To właśnie tam szukano skutecznego sposobu na zakonserwowanie swoich zbiorów, by móc je jeść jeszcze przez wiele miesięcy, szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Najpopularniejszymi produktami, które poddawano takiej obróbce, były kapusta oraz ogórki. Sposób kiszenia i związane z nią czynności rodziny przekazywały sobie z pokolenia na pokolenie. Kiszone ogórki czy kapusta, serwowane jako dodatek do dań obiadowych lub głównych składnik potraw, stały się nieodłącznym, ale też i charakterystycznym elementem polskiej tradycji kulinarnej.
Kiszonki w tradycyjnych przepisach i w kuchni nowoczesnej
Kiszonki są zdrowym i pysznym produktem, który może znaleźć zastosowanie w wielu daniach – zarówno w tych słynnych w Polsce, jak i na świecie.
To, do jakiej potrawy dodamy kiszoną kapustę, tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni i preferencji. Świetnie smakuje w daniach mięsnych, wegetariańskich czy wegańskich, podawana na ciepło i na zimno. Kapustę kiszoną można wykorzystać do przygotowania kapuśniaku lub użyć jako farsz do pierogów, pasztecików czy tart. Kapusta idealnie sprawdzi się w bigosie, a także w postaci surówki, którą można serwować do mięsa czy ryb. Z kolei kiszone ogórki to dokonały produkt do sałatek, m.in. do słynnej sałatki jarzynowej, która często pojawia się na naszych stołach, nie tylko od święta. Na bazie fermentowanych ogórków przygotowuje się pyszną i aromatyczną zupę ogórkową.
Kapustę kisi się w wielu miejscach na świecie. Jedną z najpopularniejszych odmian kiszonej kapusty jest kimchi, która króluje w Azji, a w szczególności w Korei. Receptura jej przygotowania została nawet wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Pyszne kiszonki marki Słoneczne pole
Marka Słoneczne pole może się poszczycić długoletnią tradycją – od ponad 30 lat specjalizuje się w produkcji ogórków kiszonych. Przez tak długi czas zgromadziła doświadczenie i wiedzę na temat ogórków, ich uprawy i najlepszych metod przetwarzania. Po dziś dzień ogórki kiszone wytwarzane są tam według tradycyjnych metod i receptur. Połączenie nowoczesnych rozwiązań z tradycją i najwyższą dbałością o jakość i smak pozwalają produkować pyszne kiszonki, które są doceniane zarówno w Polsce, jak i za granicą.
W asortymencie marki można znaleźć takie produkty, jak: kiszona kapusta, sok z kiszonej kapusty, kapusta surówkowa, kiszone ogórki, ogórki małosolne, przecier z kiszonych ogórków, a także gotowane buraczki i gotowana marchewka.
Teraz już wiesz, dlaczego warto sięgać po kiszonki i do jakich dań możesz je dodać. Produkty od marki Słoneczne pole to nie tylko gwarancja wysokiej jakości, ale i wyjątkowego, głębokiego smaku.
Zobacz także:
- Kuchnia "tania jak barszcz". Poznaj przepisy Darii Ładochy na obiady do 20 zł
- Jakie smaki z dzieciństwa wspomina Agnieszka Sienkiewicz-Gauer?
- Rozgrzewające zupy Sebastiana Olmy. Poznaj przepisy idealne na jesienne obiady
Źródło zdjęcia głównego: Słoneczne pole