Mikołaj Rey odwiedził różaną manufakturę w gminie Końskowola (woj. lubelskie). Na miejscu poznał prozdrowotne właściwości owoców dzikiej róży oraz przepis na mus. - Przepyszne - zadeklarował.
Bartek Boratyn z okazji Dnia Pieczenia przygotował w kuchni Dzień Dobry TVN pyszne dania. Sprawdź, jak przygotować jego pyszne i miękkie bułeczki drożdżowe z konfiturą różaną i śliwkową. To idealna okazja do zdobycia nowych umiejętności w kuchni. Wypróbuj jego przepis.
Róża cudownie działa na nasz organizm, ale często zwyczajnie nie wiemy, jak zastosować ją w kuchni. Dlatego właśnie w kuchnia Dzień Dobry TVN Agnieszka Mielczarek i Agnieszka Cegielska pokazały, jak zrobić: ryż z owocami i konfiturą z płatków róży, grzanki z kozim serem z konfiturą różaną oraz tatara z łososia z imbirem i konfiturą różaną. Skorzystajcie z ich przepisów!
Dzika róża to najbogatsze źródło witaminy C, jakie znajdziemy w Polsce. Zawiera również karoteny. W kuchni można wykorzystać ją do zrobienia cukru i soli różanej, miodu różanego i konfitury. A jak najefektywniej wykorzystać ją w kosmetyce? Dziennikarka Dzień Dobry TVN Agnieszka Cegielska dowiedziała się jak używać olejku i wody różanej. Czemu olej różany należy do najdroższych na świecie?