Zupa ze szczawiu z kotletami jajecznymi
Zupa
Składniki:
Szczaw świeży - 4 pęczki
Szpinak młody - 1 op.
Włoszczyzna - 1 szt.
Masło klarowane - 2 łyżki
Koper
Śmietana 36% - 200 ml
Przygotowanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, szczaw i szpinak przesmażamy na maśle, miksujemy na puree.
Dodajemy do puree bulion do odpowiedniej konsystencji i na koniec śmietanę oraz koperek.
Kotlety
Składniki:
Jajka - 8 szt.
Ser żółty - 100 g
Jajka - 2 szt.
Musztarda rosyjska do smaku
Bułka kajzerka - 2 szt.
Bułka tarta
Olej do smażenia
Mleko do namoczenia bułki
Sól, pieprz do smaku
Natka pietruszki
Przygotowanie:
Jajka gotujemy, bułkę namaczamy w mleku.
Jajka ścieramy na tarce, podobnie ser żółty.
Do jajek, sera dodajemy odciśniętą bułkę z mleka, natkę pietruszki, musztardę, żółtka, przyprawy.
Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy w białku, bułce i smażymy na oleju na złoty kolor.
Lekki wiosenny strudel, ale wytrawny
Ciasto
Składniki:
Mąka - 500 g
Olej - 4 łyżki
Żółtka - 2 szt.
Woda ciepła ok. 150 ml
Sól
Przygotowanie:
Mąkę łączymy z żółtkami, olejem, solą i dodajemy stopniowo wodę do uzyskania ciasta o miękkiej konsystencji, ciasto wyrobione odstawiamy na ok. 40 min.
Ciasto następnie rozwałkowujemy i nakładamy farsz, a przepis na niego jest następujący:
Farsz
Składniki:
Twaróg niemielony - 500 g
Rukola - 1 pęczek
Marchew - 2 szt.
Masło klarowane - 2 łyżki
Por - 1 szt.
Koper, natka pietruszki
Żóltka - 2 szt.
Przygotowanie:
Ser łączymy z żółtkami, dodajemy rukolę, koperek, natkę, szpinak, przesmażoną na maśle marchewkę i por.
Zwinięty strudel owijamy folią spożywczą i gotujemy w wodzie a przed podaniem polać masłem i posypać serem dojrzewającym, dla osób które mają mnie czasu strudel można upiec smarując go sporą ilością masła.
Ciasto jogurtowe z truskawkami
Ciasto
Składniki:
Masło - 200 g
Mąka - 400 g
Cukier - 100 g
Żółtka - 4 szt
Skórka z cytryny
Szczypta soli
Przygotowanie:
Z w/w składników przygotowujemy ciasto, dzielimy na pół i odstawiamy na chwile.
Następnie jedną część umieszczamy na blaszce i podpiekamy na lekko złoty kolor.
Nadzienie
Składniki:
Jogurt naturalny gęsty - 500 ml
Białka - 4 szt.
Budyń waniliowy - 1 szt.
Cukier - 4 łyżki
Truskawki - 1 kg
Przygotowanie:
Białka ubijamy na sztywno dodając pod koniec cukier, dzięki temu piana będzie miała bardziej stabilną konsystencje.
Jogurt łączymy z budyniem, cukrem wanilinowym i na koniec z piana z białek.
Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony spód, wierzch posypujemy startym pozostałym ciastem.
Pieczemy w piekarniku ok. 50 minut w temp. 170 stopni.
Podajemy z truskawkami.
Ciasto smakuje super na dzień następny, ale jestem przekonany, że nie dotrwa.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN