Szalotki na parze w pomidorach
Składniki:
8 obranych szalotek
2 obrane ząbki czosnku
Sos pomidorowy:
1 łyżka oliwy z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka świeżo posiekanego rozmarynu lub suszonego rozmarynu
około 200 ml (2/3 szklanki)passaty pomidorowej
1 łyżeczka ksylitolu lub syropu klonowego, lub wybranej melasy
1 łyżeczka oregano
szczypta nierafinowanej soli
1 ugotowane na parze ząbki czosnku do podania:
1 łyżka zimno tłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki)
posiekany lub suszony rozmaryn do posypania
Przygotowanie:
Czosnek i szalotki parujemy, aż będą miękkie (około 10–15 minut). Parowane szalotki podajemy z sosem pomidorowym. Przygotowujemy sos: na oliwie podsmażamy rozmaryn, aż wydobędzie się aromat. Uważamy, by go nie przypalić. Wlewamy passatę i dodajemy resztę składników (z wyjątkiem czosnku). Gotujemy chwilę, aby wszystkie smaki się połączyły. Zdejmujemy z gazu i dodajemy ugotowany na parze czosnek. Całość miksujemy na jednolity sos.
Kluseczki z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym
Składniki - kluseczki z kaszy gryczanej:
100 g niepalonej kaszy gryczanej
200 ml wody (jeśli gotujemy kaszę tradycyjnie)
szczypta nierafinowanej soli
2 drobno poszatkowane szalotki
1 łyżka majeranku
2 małe lub 1 większy drobno poszatkowany pęczek koperku
świeżo mielony pieprz do smaku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki soli
tłuszcz do wysmarowania parownika
Sos pieczarkowy:
2 - 3 łyżki oleju roślinnego (najlepiej ryżowego)
1 - 2 drobno poszatkowane szalotki
około 250 g drobno pokrojonych pieczarek
szczypta nierafinowanej soli
1,5 szklanki mleka roślinnego (nie sojowego)
1 łyżka mąki z brązowego ryżu lub brązowego ryżu zmielonego w młynku do kawy
1 łyżka sosu sojowego dobrej jakości
poszatkowany pęczek natki pietruszki
dobrej jakości ogórki kiszone do podania
Przygotowanie:
Kaszę z solą gotujemy na parze lub tradycyjnie. Wówczas kaszę z wodą i solą doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień do minimum. Przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15 - 20 minut, aż będzie al dente i wchłonie cały płyn. Kaszę przekładamy do miski. Dodajemy pozostałe składniki kluseczek w kolejności takiej jak w przepisie (mąkę powinniśmy dodać, kiedy kasza będzie już lekko przestudzona). Całość mieszamy. Formujemy kluseczki. Gotujemy je na parze (przed gotowaniem parownik smarujemy tłuszczem) około 10 minut. Podajemy z sosem pieczarkowym, sowiecie posypane poszatkowaną natką pietruszki. Dobrze smakują również w towarzystwie ogórka kiszonego. Przygotowujemy sos: na oleju dusimy szalotki i pieczarki ze szczyptą soli. Uważamy, aby ich nie przypalić. Pieczarki powinny puścić sok i dusić się, a nie smażyć. Dodajemy mleko roślinne i mąkę z brązowego ryżu. Całość mieszamy. Gotujemy jeszcze około 5 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy sos sojowy i świeżo mielony pieprz do smaku.
Pudding czekoladowy z malinami
Składniki:
40 g kaszy jaglanej (około 4 łyżek)
120 ml wody (jeśli gotujesz kaszę w sposób tradycyjny)
50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
2 łyżki kakao
2 łyżki ksylitolu
2 szczypty nierafinowanej soli
150 ml mleka kokosowego dobrej jakości (minimum 75% miąższu kokosowego, bez szkodliwych dodatków)
2 łyżki skrobi kukurydzianej
garść malin (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Kaszę jaglaną gotujemy na miękko w tradycyjny sposób (około 20 minut) lub na parze (patrz opis str. 29). Do kaszy jaglanej dodajemy czekoladę, kakao, ksylitol i sól. Mleko kokosowe rozrabiamy ze skrobią kukurydzianą. Dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Na spodzie słoiczków układamy kilka malin i wlewamy masę. Całość parujemy około 22–25 minut. Uwaga: Im grubsza warstwa masy, tym dłużej się paruje. My wlaliśmy około 2 cm masy do słoiczka.
Składniki:
100g brązowego ryżu
50 czarnej soczewicy Beluga
woda
1/2 łyżeczki soli
olej do wysmarowania foremki
Przygotowanie:
Dobrze wypłukany brązowy ryż i czarną soczewicę moczymy (w jednym naczyniu) przez minimum 12 godzin. Odsączamy i miksujemy (najlepiej w robocie kuchennym z metalowym ostrzem lub w szklanym blenderze) z taką ilością wody, aby uzyskać dość gęste ciasto przypominające ciasto na naleśniki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na około 6 godzin, aż sfermentuje i pojawią się w nim widoczne bąbelki. Gotowe ciasto powinno mieć delikatnie kwaskowaty zapach. Do ciasta dodajemy 1/2 łyżeczki soli i delikatnie mieszamy, aby nie pozbawić ciasta bąbelków. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem foremki (lub foremek). Parujemy około 15–20 minut, aż będzie sprężyste i dobrze ugotowane. Dobrze przyrządzone idli powinno wyglądać po przekrojeniu jak chleb. Idli dobrze pasuje do zup, sosów curry lub indyjskich chutneyów.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN