Krążki z kabaczka faszerowane tymiankową bryndzą i kurkami
Składniki:
1 mały kabaczek (ok. ½ kg)
Łyżka oleju rzepakowego
2 szalotki posiekane w kostkę
100 g umytych kurek
60 ml białego wytrawnego wina
100 g bryndzy
1 ząbek czosnku
Czubata łyżka posiekanego tymianku
½ posiekanego pepperoni
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kabaczka potnij w poprzek w grube (3 cm) plastry.
Za pomocą łyżeczki wydrąż środek, zostaw jednak centymetrową warstwę na dnie.
Na rozgrzanej oliwie zeszklij szalotki, dodaj do nich posiekane kurki, wlej wino i duś całość przez kilka minut.
Odstaw do delikatnego przestygnięcia.
W misce wymieszaj kurki, bryndzę, posiekany czosnek, tymianek oraz pepperoni.
Kabaczkowe krążki delikatnie posól i popieprz w środku.
Zafaszeruj je bryndzą i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C na 30 minut.
Gołąbki z kaszą gryczaną i kurkami
Składniki:
Mała główka kapusty lub kapusty włoskiej
400 g kaszy gryczanej
2 łyżki oliwy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
250 g umytych i pokrojonych kurek
1 duża marchewka
2 łodygi selera naciowego
Pęczek natki pietruszki
Czubata łyżeczka pieprzu ziołowego
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, możesz posolić ją nieco bardziej niż zwykle.
Z kapusty zdejmij delikatnie liście.
Następnie wkładaj je do po kolei do gotującej się wody na 2-3 minuty i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj farsz, oliwie przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj czosnek, a następnie kurki z tymiankiem i smaż kilka minut.
Dodaj pozostałe warzywa i dopraw solą, pieprzem i pieprzem ziołowym.
Duś warzywa do miękkości.
Dodaj kaszę i wymieszaj.
Tak powstały farsz wykładaj na pojedyncze liście kapusty i zawijaj.
Aby umożliwić zawinięcie liścia z rdzeniem, możesz go delikatnie obtłuc płaską stroną tłuczka do mięsa.
Uważam, że to lepsza opcja od wykrajania, bowiem liść zachowuje swój kształt.
Zawijaj na tak zwaną zakładkę.
Zbyt długie fragmenty kapusty odcinaj za pomocą noża.
Zawinięte gołąbki możesz klasycznie dusić/gotować, ułóż je wtedy w garnku i podlej wodą lub lekkim bulionem warzywnym do 1/3 wysokości.
Przykryj pokrywką i duś ponad godzinę (70 - 90 minut).
Karp grillowany podany z sosem rozmarynowym
Składniki:
1 filet z karpia
½ cytryny
2 gałązki rozmarynu
½ cebuli
100 g umytych i pokrojonych kurek
Szklanka śmietany 30 lub 36%
Sól, pieprz
30 g masła
Przygotowanie:
Karpia oczyść z łusek i umyj.
Pokrój go na porcje po czym zamarynuj w soli, pieprzu i cytrynie.
Grilluj go 5–7 minut (w zależności od porcji) z każdej strony.
Przygotuj sos.
W rondelku rozpuść masło, dodaj całą gałązkę rozmarynu i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę (uważaj aby nie przypalić), dodaj posiekane kurki.
Następnie wlej śmietanę i wsyp posiekaną gałązkę rozmarynu.
Redukuj na małym ogniu do pożądanej konsystencji.
Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje
Źródło: Dzień Dobry Wakacje