Kolorowa sałatka włoska
Składniki:
320 g makaronu penne
4 średniej wielkości zielone pomidory
250 g mozzarelli
15 zielonych oliwek (przekrojonych na pół)
150 g szynki
3 małe grillowane papryki (w 3 różnych kolorach)
120 g sera Asiago
bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kroimy na kawałki mozzarellę i Asiago. Kroimy zielone pomidory i mieszamy je w misce z solą i pieprzem, bazylią i przekrojonymi na połówki oliwkami. Kroimy szynkę w kostki, a grillowaną paprykę na małe kawałki. Gotujemy penne we wrzącej, osolonej wodzie. Ugotowane na al dente zalewamy zimną wodą, po czym przerzucamy do dużej miski ze wszystkimi składnikami. Dodajemy oliwę, sól i pieprz.
Rotolo di frittata
Składniki :
6 średnich jaj
30 g sera Parmigiano
1 pęczek pietruszki
1 pęczek bazylii
0,5 cebuli
20 g oliwy z oliwek
200 g sera Asiago
6 plastrów szynki gotowanej
sól
pieprz
Przygotowanie:
Kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż pergaminem i posmaruj olejem. Piekarnik podgrzewamy do 180 st. C. Pietruszkę, cebulę i bazylię myjemy i suszymy papierowym ręcznikiem, a następnie dokładnie siekamy. W misce rozbijamy jajka, dodajemy parmezan, zioła, szczyptę soli i dobry świeży pieprz. Ubijamy trzepaczką i mieszamy wszystkie składniki. Wylewamy na blachę i pieczemy przez 15-18 min. Wyjmujemy z piekarnika omlet i studzimy na stojaku. Wciskamy ser i szynkę do omletu, obracamy go, uważając, aby nie złamać, zawijamy roladę, zawijamy w folię. Wkładamy do lodówki na 40 min. – będzie łatwiej kroić. Wyjmujemy rolkę z lodówki, zdejmujemy folię i tniemy na plasterki o grubości ok. 2 cm.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry Wakacje