Mistrzowskie dania Kszczotów

W kuchni Dzień Dobry Wakacje gotowali dziś Adam, Renata i ... Ignacy Kszczot. Ile kalorii dziennie potrzebuje biegacz i jakie dania przygotowali dla naszych widzów? Zobaczcie?

Japchae

Składniki:

200 g polędwicy wolowej, pokrojonej w paski (5 mm)

130 g sosu sojowego

3 łyźeczki cukru

1 zqbek czosnku, drobno posiekany

2 szczypty czarnego pieprzu

250 g cienkiego makaronu chińskiego (wermiszel) lub makaronu z słodkich ziemniaków , plus zimna woda

30 g nasion sezamu

200 g marchewki, pokrojonej w cienkie paski (2 mm)

60 g cebuli, pokrojonej w cienkieplastry (2 mm)

300 g papryki, mieszanej (zielonej,czerwonej, źółteD, pokrojonej w cienkie paski (2 mm)

80 g grzybów, pokrojonych w cienkieplastry (2 mm) może być pieczarka

800 g wody

20 g oleju

2 łyżeczki soli

30 g oleju sezamowego

50 g szczypiorku, drobno Posiekanego

Kokosowy pudding chia

Składniki na 2 - 4 porcje:

duża puszka mleka kokosowego / 400 ml

100 ml dowolnego mleka

4 czubate łyżki nasion chia / ¼ szklanki

2 łyżki syropu z agawy

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

do podania: świeże owoce, ulubiony syrop lub konfitura

200g borówek amerykańskich

2 szt mango

200g malin

4 kiwi

Przygotowanie:

Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, ziarna chia, syrop z agawy i wanilię. Wszystko mieszać intensywnie trzepaczką przez 2 – 3 minuty, przelać do przygotowanych szklanek lub słoiczków i odstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny lub na całą noc. Następnego dnia gotowy pudding obsypać świeżymi owocami, oblać ulubionym syropem lub konfiturą i zjeść.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości