Placki z selera i zupa kokosowa - proste i pyszne!

W naszej kuchni gościliśmy już kilku członków klanu Kuroniów, ale Gaja pojawiła się u nas po raz pierwszy. Specjalnie dla Dzień Dobry TVN przygotowała: zupę kokosową z kurczakiem i czerwonym curry, placki z selera z sosem ziołowym oraz sałatkę z grillowanej dyni i gruszki z serem kozim. A na koniec: deser niespodzianka z tego, co znalazła w lodówce ;-)

Sałatka z grillowanej dyni i gruszki z serem kozim

Składniki:

200 g dyni

2 gruszki

100 g sera koziego

4 suszone morele

100 ml mleka

Cynamon

Gałka

Łyżka pestek z dyni

Kilka listków roszponki

Przygotowanie:

Połowę dyni należy pokroić w malutką kostkę, a drugą cześć w cienkie plastry.

Pierwszą cześć gotujemy w małej ilości mleka razem z morelami, cynamonem, gałką, tak aby powstał gęsty sos.

Gruszkę obieramy i kroimy na plasterki, druga połowę dyni grillujemy na patelni z odrobiną oleju rzepakowego.

Po grillowaniu układamy plastry gruszki na zmianę z dynią, posypujemy roszponką, poszarpany serem kozim, prażonymi pestkami dyni i polewamy to gęstym sosem.

Placki z selera z sosem ziołowym

Składniki:

4 łyżki płatków górskich owsianych

100 ml wody

100 g korzenia selera

1 jajko

10 ml oleju rzepakowego

Sól, pieprz

2 łyżki posiekanej natkipietruszki

2 łyżki posiekanego szczypiorku

2 łyżki mięty

Jogurt grecki

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Płatki owsiane zalewamy wrzątkiem.

Selera obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Namoczone płatki mieszamy z startym selerem, jajkiem, solą, pieprzem i posiekaną natką.

Małe placuszki smażymy po 2-3 minuty z każdej strony.

Podajemy z jogurtem wymieszanym z miętą, szczypiorkiem i sokiem z cytryny.

Zupa kokosowa z kurczakiem i czerwonym curry

Składniki:

500 g piersi z kurczaka 

Łyżka oleju kokosowego 

Małe cebulki czerwone

Ząbki czosnku 

1 łyżeczka świeżego imbiru 

1 łyżka czerwonego curry 

Szklanka bulionu 

2 marchewki obrane

0,5 szklanki obranego groszku cukrowego

1 papryczka chili 

200 g makaronu ryżowego wstążki 

400 ml mleczka kokosowego 

2 łyżki soku z limonki 

1/3 szklanki siekanej kolendry 

Dodatki: plasterki avocado, ćwiartkę limonki, szczypiorek

Przygotowanie:

Nagrzewamy garnek na średnim ogniu z olejem kokosowy, czerwoną cebulką, smażymy ok. 3 - 4 minuty.

Następnie dorzucamy czosnek i imbir.

Cały czas mieszając dodajemy czerwone curry, przesmażamy 3 minuty i dodajemy bulion, gotujemy aż się zredukuje.

W miedzy czasie robimy makaron ryżowy, według instrukcji na opakowaniu.

Upieczoną pierś kurczaka szarpiemy na kawałki i dodajemy do zupy.

Pokrojoną w plasterki paprykę, marchewkę i obrany groszek cukrowy dorzucamy do garnka.

Odmierzamy szklankę bulionu i blendujemy z mleczkiem kokosowym, dopóki nie będzie się rozwarstwiać.

Dodajemy zmiksowane mleczko do zupy, przyprawiamy sokiem z limonki i kolendrą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości