Zupa ogórkowa domowa i trochę polenty zamiast ziemniaków
Składniki:
800 g mięsnych żeberek wieprzowych
2 szt włoszczyzna
10 ogórków
250 ml zalewy z kiszenia ogórków
8 ziemniaków
250 ml śmietany kremówki
1 spory pęczek koperku
sól, pieprz czarny
ziele angielskie
liść laurowy
Przygotowanie:
Żeberka zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę ale bez marchewki, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości. Wywar mięsno-warzywny odcedzamy, do odcedzonego dodajemy pokrojoną marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotujemy około 20 minut i dodajemy pokrojone w plasterki lub kostkę ogórki kiszone wcześniej przesmażone na łyżce masła oraz zalewę z ogórków do smaku. Na koniec śmietana, spora ilość kopru, mięso z obranych żeberek, pokrojona w drobną kostkę polenta i gotowe.
Polenta:
200 g kaszy kukurydzianej
100 g sera tartego dojrzewającego
50 g masła
W garnku zagotowujemy około 80) ml wody z łyżeczką soli. Do gotującej dodajemy kaszę, energicznie mieszając, zmniejszamy ogień i gotujemy kasze około 20 minut. Do ugotowanej, dodajemy ser dojrzewający, masło, dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę, rozprowadzamy na grubość około 1 cm, odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w drobną kostkę. Przed dodaniem do zupy przesmażamy nas złoty kolor.
Kremowa ogórkowa z wędzoną rybą, kurkami
Składniki:
10 ogórków
250 ml zalewy z kiszenia ogórków
1 pietruszka
0,5 selera
3-4 ziemniaki
1 cebula
100 g świeżych kurek
masło klarowane
koperek, szczypiorek
300 ml śmietany kremówki
musztarda francuska z ziarnami gorczycy do smaku
200 g wędzonej ryby
sól, pieprz
szpinak baby
Przygotowanie:
Na maśle przesmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pietruszkę, seler, ziemniaki pokrojone w kostkę, jabłko. Chwilę smażymy i zalewamy wodą w ilości takiej żeby tylko wszystko zostało przykryte. Gotujemy do miękkości. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw ugotowanych w wywarze. Jeszcze szpinak dla koloru. Wszystko miksujemy, dodajemy do smaku zalewy z ogórków i zabielamy śmietaną. Doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru i na koniec musztardą z gorczycą. Spora ilość koperku, kawałki wędzonej ryby i przesmażone kurki.
Zupa z ogórkami, boczkiem i grzankami
Składniki:
1 włoszczyzna
10 ogórków kiszonych
250 ml zakwasu do żurku
300 g boczku surowego
chleb rustykalny
koper
1 cebula
6-8 ziemniaków
Przygotowqanie:
Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, doprawiamy zakwasem do żurku i zalewą z ogórków. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki, przesmażamy na maśle. Boczek kroimy i wysmażamy na chrupiąco, pod koniec dodajemy potargany chleb. Ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree. Na talerz kładziemy porcję puree, grzanki, boczek, przesmażone ogórki i zalewamy zupą. Smacznego!
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN