Pyszna ogórkowa. Takiej jeszcze nie jedliście!

Mistrz Andrzej Polan polecam Wam trzy przepisy na zupę ogórkową. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotował: klasyczną zupę ogórkową, krem z kiszonego ogórka z wędzoną rybą i kurkami oraz zupę imprezową, czyli zupę z ogórkami, boczkiem i grzankami. Lubicie ogórkową? Skorzystajcie z jego przepisów!

Zupa ogórkowa domowa i trochę polenty zamiast ziemniaków

Składniki:

800 g mięsnych żeberek wieprzowych

2 szt włoszczyzna

10 ogórków

250 ml zalewy z kiszenia ogórków

8 ziemniaków

250 ml śmietany kremówki

1 spory pęczek koperku

sól, pieprz czarny

ziele angielskie

liść laurowy

Przygotowanie:

Żeberka zalewamy wodą, dodajemy włoszczyznę ale bez marchewki, sól, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie i z łatwością będzie odchodzić od kości. Wywar mięsno-warzywny odcedzamy, do odcedzonego dodajemy pokrojoną marchewkę pokrojoną w kostkę. Gotujemy około 20 minut i dodajemy pokrojone w plasterki lub kostkę ogórki kiszone wcześniej przesmażone na łyżce masła oraz zalewę z ogórków do smaku. Na koniec śmietana, spora ilość kopru, mięso z obranych żeberek, pokrojona w drobną kostkę polenta i gotowe.

Polenta:

200 g kaszy kukurydzianej

100 g sera tartego dojrzewającego

50 g masła

W garnku zagotowujemy około 80) ml wody z łyżeczką soli. Do gotującej dodajemy kaszę, energicznie mieszając, zmniejszamy ogień i gotujemy kasze około 20 minut. Do ugotowanej, dodajemy ser dojrzewający, masło, dokładnie mieszamy i wylewamy na blaszkę, rozprowadzamy na grubość około 1 cm, odstawiamy do stężenia. Następnie kroimy w drobną kostkę. Przed dodaniem do zupy przesmażamy nas złoty kolor.

Kremowa ogórkowa z wędzoną rybą, kurkami

Składniki:

10 ogórków

250 ml zalewy z kiszenia ogórków

1 pietruszka

0,5 selera

3-4 ziemniaki

1 cebula

100 g świeżych kurek

masło klarowane

koperek, szczypiorek

300 ml śmietany kremówki

musztarda francuska z ziarnami gorczycy do smaku

200 g wędzonej ryby

sól, pieprz

szpinak baby

Przygotowanie:

Na maśle przesmażamy pokrojoną cebulę, następnie dodajemy pietruszkę, seler, ziemniaki pokrojone w kostkę, jabłko. Chwilę smażymy i zalewamy wodą w ilości takiej żeby tylko wszystko zostało przykryte. Gotujemy do miękkości. Ogórki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę i dodajemy do warzyw ugotowanych w wywarze. Jeszcze szpinak dla koloru. Wszystko miksujemy, dodajemy do smaku zalewy z ogórków i zabielamy śmietaną. Doprawiamy pieprzem, odrobiną cukru i na koniec musztardą z gorczycą. Spora ilość koperku, kawałki wędzonej ryby i przesmażone kurki.

Zupa z ogórkami, boczkiem i grzankami

Składniki:

1 włoszczyzna

10 ogórków kiszonych

250 ml zakwasu do żurku

300 g boczku surowego

chleb rustykalny

koper

1 cebula

6-8 ziemniaków

Przygotowqanie:

Z włoszczyzny przygotowujemy bulion, doprawiamy zakwasem do żurku i zalewą z ogórków. Na koniec dodajemy śmietanę i koperek. Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki, przesmażamy na maśle. Boczek kroimy i wysmażamy na chrupiąco, pod koniec dodajemy potargany chleb. Ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree. Na talerz kładziemy porcję puree, grzanki, boczek, przesmażone ogórki i zalewamy zupą. Smacznego! 

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości