W kuchni: wegańska fasolka po bretońsku

W ramach akcji Mistrz Smaku gościliśmy w Dzień Dobry TVN Justynę Ryngajłło-Głowacką, Jana Ryngajłło i aktorkę Darię Widawską. Przygotowali dla nas: penne z bakłażanem, wegańską fasolkę po bretońsku i tatara z suszonych pomidorów.

Penne z bakłażanem

Składniki:

2 bakłażany

1 łyżeczka soli morskiej

olej do smażenia

2 małe ząbki czosnku

pieprz ziołowy

kolendra cała

pieprz cytrynowy

szafran nitki

Wegańska fasolka po bretońsku

Składniki:

1 papryka czerwona

kilka większych pieczarek

1 mały słoik koncentratu pomidorowego

3 duże pomidory

1 cebula,

1 puszka białej fasoli,

2 parówki sojowe

2 szkl. wody

1 czosnek

majeranek

pieprz ziołowy mielony

papryka słodka mielona

Przygotowanie:

Wegańska fasolka po bretońsku: pokrój wszystkie warzywa – cebulę w drobną kosteczkę, paprykę w grubszą kostkę, pieczarkowe kapelusze przekrój w poprzek i następnie skrój, a pomidory obojętnie jak, byle by były pokrojone. Duś na patelni pod przykryciem aż do miękkości papryki (ok. 20 min.). Nie musisz dodawać wody, tylko olej, ponieważ pomidory puszczą wystarczająco dużo soku. Następnie przełóż podduszone warzywa do garnka – najlepiej z szerokim dnem. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz puszkę fasoli, pół litra wody i zagotuj. Dodaj ulubione przyprawy. Chwilę pogotuj i gotowe. Przed podaniem dodaj pokrojoną w plasterki/ kostkę połówkę sojowej parówki/ kiełbaski. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Tatar z suszonych pomidorów

Składniki:

suszone pomidory

kuskus

orzechy włoskie

sos sojowy

natka pietruszki suszona

koperek suszony

pieprz czarny

zioła prowansalskie suszone

liść lubczyku suszony

majeranek suszony

papryka ostra mielona

świeże zioła: bazylia, rozmaryn, mięta

Przygotowanie:

Wszystkie składniki blendujemy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości