Grzybowa kuchnia inspirowana Kurpiami

W tym roku grzybów w lesie jest pod dostatkiem. Dlatego Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował dania inspirowane kuchnią Kurpi, która słynie z tego, że wykorzystuje dary lasu. Wypróbujcie jego przepisy na: kapuśniak z grzybami, zapiekankę gryczaną, hreczuchy i kiszoną kapustę z prośniakami.

Kapuśniak z grzybami

Składniki:

1 cebula

1 marchewka

2 łyżki masła

2 ziemniaki

500 g kapusty kiszonej

Liść laurowy

2 ziarna ziela angielskiego

200 g podgrzybków

Sól i pieprz 

200 ml śmietany 18%

Majeranek

Przygotowanie:

Kapustę kiszoną wypłukać i ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim w czystej wodzie do miękkości.

W tym czasie na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę.

Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.

Dodać do cebuli z marchewką, zalać 3 litrami wody i gotować.

Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę kiszoną.

Gotować i w trakcie dodać pokrojone w plasterki grzyby.

Gotować z grzybami jeszcze około 20 minut.

Przyprawić solą, pieprzem i przetartym w rękach majerankiem.

Pod koniec zahartować śmietanę i dodać do zupy.

Wymieszać, nie gotować.

Zapiekanka gryczana

Składniki:

300 g kaszy gryczanej palonej

3 jajka

4 łyżki tartego chleba żytniego na zakwasie

Sól i pieprz

4 owoce jałowca

Masło

1 cebula

300 g kurek

200 ml śmietany kremówki

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Kaszę ugotować w wodzie żeby się rozgotowała.

Odcedzić i odstawić do ostygnięcia i osuszenia, następnie lekko rozdrobić.

Wymieszać z rozmąconymi jajkami i tartym chlebem, przyprawić sola i pieprzem oraz rozgniecionym jałowcem.

Przelać do natłuszczonej formy do zapiekania.

Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC na 30 minut.

W tym czasie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać kurki, podsmażyć, przyprawić sola i pieprzem.

Zalać śmietaną i podgotować aż sos się zagęści.

Zapiekankę podawać z sosem.

Hreczuchy

Składniki:

500 g mąki gryczanej

300 ml śmietany 18%

400 g twarogu

1 jajko

2 żółtka

1 łyżeczka cukru

2 szczypty cynamonu

Klarowane masło do smażenia

Pieczone śliwki

300 g węgierek

1 kieliszek koniaku, brandy lub whisky

1 kawałek kory cynamonu

1 gwiazda anyżu

1 łyżka cukru

Przygotowanie:

Mąkę gryczaną wymieszać ze śmietaną.

Odstawić do nasiąknięcia mąki.

W tym czasie utrzeć twaróg z jajkiem, żółtkami i cukrem.

Na koniec dodać cynamon.

Siwki pokroić na połówki, wyciągnąć pestki, zalać alkoholem, dodać przyprawy i odstawić do zamarynowania na 15 minut.

Następnie upiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 15 minut.

Z ciasta smażyć na klarowanym maśle małe placuszki i układać na blaszce.

Smarować serem, przykładać drugim plackiem i podpiec w piekarniku.

Podpieczone placki podawać z pieczonymi śliwkami.

Kiszona kapusta z prośniakami

Składniki:

1 główka białej kapisty do kiszenia (około 1,2 kg)

400 g prośniaków (zielonki, zielone gąski)

100 g marchewki

1 łyżeczka soli

0,5 łyżeczki pieprzu

Przygotowanie:

Grzyby obrać, oczyścić, sparzyć kilkukrotnie i wypłukać aby pozbyć się piasku.

Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Kapustę wymieszać z marchewką, przyprawić solą i pieprzem.

Kapustę nakładać z grzybami warstwami.

Tak aby w słoiku były co najmniej 2 warstwy grzybów.

Odstawić do ukiszenia.

Zamiast prośniaków (zielonych gąsek) można użyć rydzy.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości