Kapuśniak z grzybami
Składniki:
1 cebula
1 marchewka
2 łyżki masła
2 ziemniaki
500 g kapusty kiszonej
Liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
200 g podgrzybków
Sól i pieprz
200 ml śmietany 18%
Majeranek
Przygotowanie:
Kapustę kiszoną wypłukać i ugotować z liściem laurowym i zielem angielskim w czystej wodzie do miękkości.
W tym czasie na maśle podsmażyć posiekaną cebulę i startą na tarce marchewkę.
Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
Dodać do cebuli z marchewką, zalać 3 litrami wody i gotować.
Gdy ziemniaki będą miękkie, dodać odcedzoną kapustę kiszoną.
Gotować i w trakcie dodać pokrojone w plasterki grzyby.
Gotować z grzybami jeszcze około 20 minut.
Przyprawić solą, pieprzem i przetartym w rękach majerankiem.
Pod koniec zahartować śmietanę i dodać do zupy.
Wymieszać, nie gotować.
Zapiekanka gryczana
Składniki:
300 g kaszy gryczanej palonej
3 jajka
4 łyżki tartego chleba żytniego na zakwasie
Sól i pieprz
4 owoce jałowca
Masło
1 cebula
300 g kurek
200 ml śmietany kremówki
Sól i pieprz
Przygotowanie:
Kaszę ugotować w wodzie żeby się rozgotowała.
Odcedzić i odstawić do ostygnięcia i osuszenia, następnie lekko rozdrobić.
Wymieszać z rozmąconymi jajkami i tartym chlebem, przyprawić sola i pieprzem oraz rozgniecionym jałowcem.
Przelać do natłuszczonej formy do zapiekania.
Piec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC na 30 minut.
W tym czasie podsmażyć na maśle posiekaną cebulę, dodać kurki, podsmażyć, przyprawić sola i pieprzem.
Zalać śmietaną i podgotować aż sos się zagęści.
Zapiekankę podawać z sosem.
Hreczuchy
Składniki:
500 g mąki gryczanej
300 ml śmietany 18%
400 g twarogu
1 jajko
2 żółtka
1 łyżeczka cukru
2 szczypty cynamonu
Klarowane masło do smażenia
Pieczone śliwki
300 g węgierek
1 kieliszek koniaku, brandy lub whisky
1 kawałek kory cynamonu
1 gwiazda anyżu
1 łyżka cukru
Przygotowanie:
Mąkę gryczaną wymieszać ze śmietaną.
Odstawić do nasiąknięcia mąki.
W tym czasie utrzeć twaróg z jajkiem, żółtkami i cukrem.
Na koniec dodać cynamon.
Siwki pokroić na połówki, wyciągnąć pestki, zalać alkoholem, dodać przyprawy i odstawić do zamarynowania na 15 minut.
Następnie upiec w rozgrzanym piekarniku do 180ºC przez 15 minut.
Z ciasta smażyć na klarowanym maśle małe placuszki i układać na blaszce.
Smarować serem, przykładać drugim plackiem i podpiec w piekarniku.
Podpieczone placki podawać z pieczonymi śliwkami.
Kiszona kapusta z prośniakami
Składniki:
1 główka białej kapisty do kiszenia (około 1,2 kg)
400 g prośniaków (zielonki, zielone gąski)
100 g marchewki
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Grzyby obrać, oczyścić, sparzyć kilkukrotnie i wypłukać aby pozbyć się piasku.
Kapustę poszatkować, marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Kapustę wymieszać z marchewką, przyprawić solą i pieprzem.
Kapustę nakładać z grzybami warstwami.
Tak aby w słoiku były co najmniej 2 warstwy grzybów.
Odstawić do ukiszenia.
Zamiast prośniaków (zielonych gąsek) można użyć rydzy.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN