W kuchni DDTVN rządzą jaja!

W kuchni Dzień Dobry TVN, duet "Reakcji łańcuchowej", Aneta i Piotr przygotowali dania bazujące na jajkach. Podpowiedzieli także, jak sprawdzić czy jajo jest świeże? I czy kupować jajka z oznaczeniem "0"? "1" czy "2"?

Mazurek z masą śliwkowo-czekoladową (1 kawałek 60g - 180 kcal)

Składniki:

Kruche ciasto:

250g mąki pszennej

100g masła

4 łyżki jogurtu naturalnego,

3 łyżki cukru pudru.

Masa czekoladowo- śliwkowa:

Opakowanie mrożonych śliwek

Tabliczka gorzkiej czekolady

Płatki kokosowe

Płatki migdałowe

Orzechy nerkowca

Przygotowanie:

Do miski wsyp mąkę, dodaj miękkie masło, żółtko, cukier puder i jogurt, następnie zagnieć ciasto. Ciasto zagniecione w kulkę owiń w folię aluminiową i włóż je na 30 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj masę czekoladową. Do garnka wrzuć mrożone śliwki i na wolnym ogniu zacznij je rozmrażać. Postaraj się odparować nadmiar wody ze śliwek i wrzuć do garnka, połamaną na kostki, gorzką czekoladę. Całość wymieszaj, aż do rozpuszczenia się czekolady. Następnie wystudź masę i zmiksuj ją blenderem. Wysmaruj masłem formę do tarty, wyjmij ciasto z lodówki, rozwałkuj je i wyłóż nim formę do tarty. Połóż papier do pieczenia na cieście, wysyp groch w celu obciążenia ciasta i włóż je do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C. Po 20 minutach wyjmij ciasto z pieca, usuń obciążenie i piecz je jeszcze przez 10 minut. Po upieczeniu wystudź ciasto, wyłóż na ciasto masę czekoladowo-śliwkową. Całość posyp uprażonymi płatkami migdałowymi, orzechami nerkowca i płatkami kokosowymi.

Jajka faszerowane pieczarkami i rzeżuchą

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo

0,5 szalotki

3 pieczarki

Łyżeczka oleju rzepakowego

2 łyżki jogurtu naturalnego

1/3 łyżeczki wędzonej papryki chili

Sól, pieprz

Rzeżucha

Przygotowanie:

Jajka obierz ze skorupek, przetnij je na równe połówki. Wyjmij żółtka i rozgnieć je widelcem. Na patelni, na łyżeczce oleju, podsmaż posiekaną cebulkę i pokrojone w drobną kostkę pieczarki. Cebulę wraz z pieczarkami dodaj do żółtek, przypraw wędzoną papryczką, solą i pieprzem. Dodaj jogurt w celu uzyskania odpowiedniej konsystencji. Przygotowanym farszem wypełnij jajka. Udekoruj je rzeżuchą.

Jajka faszerowane awokado, suszonymi pomidorami i kolendrą

Składniki:

3 jajka ugotowane na twardo

0,5 awokado

0,5 szalotki

3 suszone pomidory

Sól, pieprz

Sok z cytryny

Kolendra

Przygotowanie:

Jajka obierz ze skorupek, przetnij je na równe połówki. Wyjmij żółtka (ugotowane żółtko możesz dodać do kruchego mazurkowego ciasta, bo ta wersja jajek faszerowanych będzie bez żółtek). Następnie rozgnieć widelcem awokado, dodaj posiekaną cebulę i pokrojone suszone pomidory.

Całość przypraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną kolendrą. Przygotowanym farszem wypełnij jajka.

Majonez

Składniki:

2 żółtka

Szczypta soli

0,5 łyżeczki musztardy

Świeżo mielony pieprz

1 łyżka octu jabłkowego

300 ml oleju rzepakowego

Przygotowanie:

Do wysokiego naczynia lub słoika wbij jajko, następnie dodaj resztę składników. Włóż końcówkę blendera na samo dno naczynia i miksuj, powoli wyciągając blender ku górze aż cały płyn zamieni się w majonez. Ważne żeby w trakcie blendowania nie dostało się powietrze pod końcówkę blendera.

Panierowane jajka z szynką i pieczarkami

Składniki:

2-4 plasterki dobrej wiejskiej szynki z tłuszczem

4-8 pieczarek

1 łyżka masła

4 duże jajka

100 g mąki

2 dodatkowe jajka do panierowania

200 g bułki tartej

Pieprz i sól

Chrzan do podania

Przygotowanie:

Jajka ugotuj w gotującej się wodzie przez 4 minuty. Wyjmij i szybko schłódź pod zimną bieżącą wodą, żeby zatrzymać dalsze gotowanie.

Plastry szynki pokrój w paski i usmaż na patelni aż będą chrupiące. Pieczarki pokrój w plastry i podsmaż na maśle. Szynkę i pieczarki ułóż w miseczce.

W rondelku rozgrzej 500 ml oleju. Jajka obierz, opanieruj w mące, następnie w jajkach a następnie w bułce tartej. Usmaż aż bułka będzie złocista.

Bułki nadziewane jajem

Składniki:

6 jajek ugotowanych na twardo

3 łyżki śmietany 18%

Sól i pieprz

0,5 łyżeczki curry

1 pęczek koperku

10 g drożdży

1 łyżka cukru

250 ml letniego mleka

3 żółtka (białka zachować)

450-500 g mąki pszennej

szczypta soli

około 50 g miękkiego masła

sezam

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Drożdże i cukier rozpuść w mleku. Dodaj żółtka, wymieszaj. Dodaj mąkę i sól. Wyrób na gładkie i elastyczne ciasto (jeśli jest za luźne, dodaj mąki). Następnie wtłocz masło w ciasto, dodaj po małej kostce. Przykryj folią i odstaw do wyrośnięcia na około 40 min.

W tym czasie pokrój jajka w drobną kostkę, wymieszaj z przyprawami, śmietaną i posiekanym koperkiem.

Z ciasta uformuj 10 równych bułeczek. Każdy kawałek ciasta rozwałkuj na koło o średnicy 5 cm. Na środek nałóż po łyżce farszu i dokładnie dookoła zlep. Ułóż na blaszce złożeniem do dołu. Odstaw do wyrośnięcia na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Bułki posmaruj roztrzepanym białkiem i posyp sezamem.

Piecz około 20 minut. Podawaj z majonezem lub sosem chrzanowym.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości