W kuchni DDTVN: afrodyzjaki!

Z okazji zbliżających się Walentynek, Piotr Kucharski przygotował dania pełne afrodyzjaków. Co powiecie na sałatkę z truskawkami i awokado, krewetki w salsie mango z chilli oraz czekoladowym creme brulle?

Sałatka z truskawek i avocado

Składniki:

200 g truskawek

1 dojrzałe awokado

Garść rukoli

Sos:

1 łyżka miodu

1 łyżka octu jasnego winnego

5 łyżek oliwy z oliwek

Kawałek ostrej papryczki

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Truskawki pokroić w plasterki. Podobnie z awokado i ułożyć na płaskich talerzach. Całość posypać listkami rukoli. Składniki na sos energicznie ze sobą wymieszać. Papryczkę posiekać drobno i dodać do sosu. Sosem polać sałatkę.

Ravioli z żółtkiem

Składniki:

Ciasto makaronowe

2 jajka (około 50 g/szt.)

200 g mąki tortowej

2 szczypty soli

Farsz:

200 g sera ricotta

100 g liści szpinaku (mrożonych)

75 g parmezanu, tartego

Duża szczypta soli

2 szczypty gałki muszkatołowej

6 żółtek

100 g masła

Sposób przygotowania:

Wysypać mąkę na stolnicę i zrobić dołek, wbić do niego jajka, rozbełtać widelcem. Używając widelca, okrężnymi ruchami zagarniać mąkę do jajek aż całość się wymiesza. Następnie zagniatać rękami aż uzyskamy jednolitą masę. Zagniatać kilka minut aż uzyskamy jednolite sprężyste ciasto. Zawinąć w woreczek foliowy i odłożyć na 10 minut. W tym czasie przygotować farsz. Wymieszać ze sobą ricottę, 50 g parmezanu i rozmrożone, posiekane i odciśnięte liście szpinaku. Przełożyć do szprycy cukierniczej lub do mocnego worka śniadaniowego, odciąć końcówkę lub jeden z boków.

Ciasto makaronowe rozwałkować na cienki placek, pokroić w 6 cm kwadraty i na środku połowy kwadratów przy pomocy szprycy zrobić z farszu gniazdko. Do każdego z gniazdek włożyć żółtko i posypać parmezanem. Każdy z kwadratów przykryć płatem makaronu, zlepić dokładnie brzegi i przy pomocy okrągłej wykrawaczki wyciąć okrąg, ponownie dokładnie zlepić brzegi. Ugotować w osolonej wrzącej wodzie 3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię wody.

Masło podgrzewać na wolnym ogniu aż nabierze złoto-brązowego koloru.

Ravioli polać palonym masłem i posypać tartym parmezanem.

Krewetki

Składniki:

300 g surowych krewetek w pancerzach

Sok z cytryny

1 papryczka chilii

Sól i pieprz

1 marchewka

1 por

Garść kiełków soi

Oliwa z oliwek

Salsa:

1 mango

1 papryczka chilli

Listki kolendry

Olej

Sól i pieprz

4 patyczki do szaszłyków

Sposób przygotowania:

Krewetki rozciąć od wewnętrznej strony wzdłuż pancerza. Zamarynować w soku z cytryny, posiekanej papryczce chilli, soli i pieprzu. Marchewkę i por pokroić na zapałki i razem z kiełkami sojowymi podsmażyć na oliwie z oliwek aż będą w połowie usmażone. Mango pokroić w drobną kostkę, podobnie papryczkę chilii. Dodać listki kolendry, sól i pieprz oraz łyżkę oleju. Wymieszać wszystko. Krewetki nabić na patyczki i podsmażyć zaczynając od strony z pancerzem z obu stron po 1,5 minuty. Krewetki podać na warzywach, posypane salsą.

Czekoladowe creme brule

Składniki:

100 g gorzkiej czekolady

0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej

600 ml śmietany kremówki

8 żółtek

75 g cukru

4 łyżki cukru trzcinowego demerara

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 110ºC. Sześć foremek do creme brule umieścić w foremce do pieczenia i nalać do niej wody aby sięgała do połowy foremek.

Czekoladę pokroić na małe kawałki i przełożyć do miski żaroodpornej, dodać 0,5 łyżeczki świeżo tartej gałki muszkatołowej. W rondelku podgrzać do momentu wrzenia śmietanę i dodać do czekolady. Wymieszać aż czekolada się rozpuści.

W osobnej misce ubić mikserem żółtka z cukrem aż będą jasne i puszyste. Ciągle ubijając na wolnych obrotach dodawać porcjami masę czekoladową. Całość przelać do przygotowanych wcześniej foremek. Wstawić do piekarnika i piec około 1 godziny. Wyjąć i wystudzić.

Przed podaniem posypać cukrem trzcinowym i przypalić przy pomocy palnika.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości