Zapiekanka z bakłażanów
Składniki:
400 g bakłażanówoliwa extra vergine
1 czosnek
100 g passaty pomidorowej
sól, pieprz
2 mozzarelle
100 g Parmigiano Reggiano
bazylia
Przygotowanie:
Kroimy bakłażany w plasterki o grubości około 3 mm. Smażymy je w dużej ilości tłuszczu i osuszamy. Kroimy mozzarellę w plasterki i osuszamy na papierze. Stawiamy średniej wielkości garnek na małym ogniu, dodajemy oliwę i, gdy osiągnie temperaturę dodajemy poszatkowany czosnek. Podsmażamy czosnek aż się zrumieni a następnie dodajemy sos pomidorowy. Mieszamy co jakiś czas, gotując przez pół godziny i dodając w razie potrzeby odrobinę wody. Na formie do pieczenia wykładamy plasterki bakłażana, smarujemy je sosem, przykrywamy listkiem bazylii i plasterkiem mozzarelli oraz odrobiną Parmigiano. Przykrywamy kolejnym plasterkiem bakłażana, smarujemy (ponownie sosem i kontynuujemy, tworząc minimum 6 warstw). Posypujemy bakłażana startym parmezanem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 5 minut. Podajemy na gorąco lub na zimno.
Tortelloni z kalafiorem, zmienikami i anchois
Ciasto:
400 g mąki pszennej
4 jajka
Wsyp mąkę do miski, dodaj jajka i ugniataj ciasto aż do uzyskania gładkiej i elastycznej masy. Zawiń ciasto w bawełnianą ściereczkę i ustaw na "odpoczynek".
Nadzienie:
300 g zblanszowanego i podduszonego czosnku (oliwa z oliwek i 1 ząbek czosnku)
300 g gotowanych i zmiażdżonych ziemniaków
4 anchois
czarny pieprz i sól
Dodatkowo: masło
starty ser Asiago
posiekany koperek
Przygotowanie:
Umyj i zblenduj kalafior. Wlej oliwę do garnka, usmaż i dodaj kalafior i duś kilka minut. Wymieszaj uduszony kalafior z ugotowanymi i rozbitymi wcześniej ziemniakami oraz posiekanymi sardelami, aż utworzą gładką masę. Dopraw pieprzem i odrobiną soli (pamiętaj, że sardele są słone). Rozwałkuj ciasto. Wytnij na kwadratach za pomocą noża. Nałóż dużą porcję farszu na jeden kwadrat i naciśnij krawędzie ciasta, by pozbyć się pęcherzyków powietrza - uformuj trójkąt, a następnie zamknij 2 narożniki. Gotuj w osolonej wodzie przez kilka minut. Rozpuść na patelni masło i usmaż Tortelloni, w trakcie dodając posiekany koperek i starty ser Asiago.
Babeczki babci
Składniki:
4 jajka L
cukier 300 g
mąka 350 g
1 saszetka (30 g) cynamonu
szczypta soli
1/2 saszetki proszku do pieczenia (15 g)
woda 100 g
olej 150 g (1 szklanka)
2 jabłka
cukier brązowy 50 g
Przygotowanie:
Utrzyj jajka i cukier, dodaj wszystkie sypkie składniki oraz olej i wodę. Przygotuj formy (około 12, jeśli są większe) i wlej mieszankę do połowy formy. Dodaj pokrojone jabłka na każdą babeczkę i posyp brązowym cukrem. Piec w 180 stopni przez około 25/30 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN