Kotlety w chrupiącej panierce! Mniam!

Dziś w kuchni Dzień Dobry TVN Ania Starmach udowadnia, że kotlety nie muszą być nudne. Ania zaproponowała kotlety w panierce z ziaren i pestek, z orzechów czy płatków kukurydzianych. Spróbujecie?

Domowa bułka tarta

Składniki:

Suche pieczywo (bułki, kromki chleb)

Przygotowanie:

Kawałki czerstwego pieczywa zmiel w maszynce do mięsa, przechowuj w szczelnych opakowaniach.

Panierka orzechowa

Składniki:

4 łyżki orzechów laskowych

4 łyżki orzechów włoskich

Duża szczypta soli morskiej

Szczypta ostrego chili

Przygotowanie:

Orzechy drobno posiekaj dodaj chili i sól, zanim pokryjesz nią mięso zamocz je w jajku. Jeśli chcesz panierkę zapiec wymieszaj ją z 2 łyżkami oliwy.

Panierka ziołowa

Składniki:

60g bułki tartej

40g tartego parmezanu

2 łyżeczki siekanego rozmarynu

2 łyżeczki listków tymianku

Szczypta soli

Przygotowanie:

Zioła posiekaj, wymieszaj z bułka tarta i solą.

Panierka z ziaren i pestek

Składniki:

2 łyżki pestek dyni

2 łyżki ziaren słonecznika

2 łyżki płatków migdałów

Szczypta soli

Przygotowanie:

Ziarna i pestki grubo posiekaj nożem lub rozgnieć w moździerzu, wymieszaj z solą.

Kurczak w płatkach kukurydzianych

Składniki:

2 pojedyncze piersi z kurczaka

100ml mleka

4 łyżki mąki

1 jajko

Duża szczypta curry

Szczypta ostrej papryki

2 szklanki płatków kukurydzianych

Olej do smażenia

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Mięso podziel na cienkie plastry. Umieść plaster między kawałkami folii spożywczej, rozbij mięso tłuczkiem. Mięso obsyp solą, pieprze, curry i papryką

Płatki kukurydziane umieść w w foliowym woreczku i rozgnieć je np. Wałkiem albo dłonią. W jednym głębokim talerzu umieść mąkę, w drugim rozbełtane jajko w trzecim płatki. Kurczaka obtocz w mace następnie w jajku a na końcu w płatka kukurydzianych. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, do zrumienienia, przed podaniem odsącz na kawałku ręcznika panierowanego.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości