Domowa bułka tarta
Składniki:
Suche pieczywo (bułki, kromki chleb)
Przygotowanie:
Kawałki czerstwego pieczywa zmiel w maszynce do mięsa, przechowuj w szczelnych opakowaniach.
Panierka orzechowa
Składniki:
4 łyżki orzechów laskowych
4 łyżki orzechów włoskich
Duża szczypta soli morskiej
Szczypta ostrego chili
Przygotowanie:
Orzechy drobno posiekaj dodaj chili i sól, zanim pokryjesz nią mięso zamocz je w jajku. Jeśli chcesz panierkę zapiec wymieszaj ją z 2 łyżkami oliwy.
Panierka ziołowa
Składniki:
60g bułki tartej
40g tartego parmezanu
2 łyżeczki siekanego rozmarynu
2 łyżeczki listków tymianku
Szczypta soli
Przygotowanie:
Zioła posiekaj, wymieszaj z bułka tarta i solą.
Panierka z ziaren i pestek
Składniki:
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki ziaren słonecznika
2 łyżki płatków migdałów
Szczypta soli
Przygotowanie:
Ziarna i pestki grubo posiekaj nożem lub rozgnieć w moździerzu, wymieszaj z solą.
Kurczak w płatkach kukurydzianych
Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
100ml mleka
4 łyżki mąki
1 jajko
Duża szczypta curry
Szczypta ostrej papryki
2 szklanki płatków kukurydzianych
Olej do smażenia
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso podziel na cienkie plastry. Umieść plaster między kawałkami folii spożywczej, rozbij mięso tłuczkiem. Mięso obsyp solą, pieprze, curry i papryką
Płatki kukurydziane umieść w w foliowym woreczku i rozgnieć je np. Wałkiem albo dłonią. W jednym głębokim talerzu umieść mąkę, w drugim rozbełtane jajko w trzecim płatki. Kurczaka obtocz w mace następnie w jajku a na końcu w płatka kukurydzianych. Kotlety smaż na rozgrzanym oleju, do zrumienienia, przed podaniem odsącz na kawałku ręcznika panierowanego.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN