W kuchni DDTVN wielkie starcie rozumu i żołądka ;)

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski, razem z Anetą Łańcuchowską, przygotował potrawy bogate w kwasy omega-3. Okazuje się że, by zachować w produktach kwasy omega, trzeba je przyrządzić w odpowiedniej temperaturze. Jakiej? Czy naszemu duetowi udało się je zachować? Aneta i Piotr przygotowali takie dania jak: baba ghanoush z pietruszką i orzechami, ceviche z łososia wędzonego na zimno z ogórkiem, marynowanego łososia i tartę orzechową.

Baba ghanoush z pietruszką i orzechami

Składniki:

Bakłażan

0,5łyżeczki wędzonej papryczki

2 duże pietruszki

1 łyżka oleju rzepakowego rafinowanego

3 łyżki oleju rzepakowego

2 ząbki czosnku

Sok z małej cytryny

3 łyżki pasty sezamowej tahini

Natka karbowanej pietruszki

Garść orzechów włoskich

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana umyj i osusz, a następnie nakłuj nożem i opal go nad palnikiem gazowym, tak aby skórka się zwęgliła. Pietruszkę umyj, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Całość skrop olejem, przypraw szczyptą soli i pieprzu i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Piecz razem z bakłażanem przez ok. 30 minut. Po wystudzeniu, obierz bakłażana ze skóry i w dłoniach odciśnij nadmiar płynu. Połącz bakłażana z pietruszką i dodaj resztę składników, poza orzechami i natką pietruszki. Całość zmiksuj. Do powstałej pasty, dodaj posiekaną natkę pietruszki i orzechy włoskie. Pod sam koniec, już w miseczce, skrop całość olejem rzepakowym.

Ceviche z łososia wędzonego na zimno z ogórkiem

Składniki:

200g łososia wędzonego na zimno

Marynata:

Sok z 0,5 limonki

Sok z 0,5 cytryny

Pieprz

0,5 papryczki chili

Puree z awokado:

Awokado

Garść kolendry

Sok z 0,5 limonki

Sól, pieprz

Łyżka oleju lnianego

1/3 papryczki chili

Ogórek świeży

Mięta

Przygotowanie:

Łososia wędzonego pokrój w kostkę lub paski i przełóż do miseczki. Dodaj do miski sok z cytryny, limonki, pieprz i papryczkę chili. Całość odstaw do lodówki na 30 minut.W międzyczasie zblenduj awokado z kolendrą, sokiem z limonki, solą, pieprzem i papryczką chili. Puree z awokado rozsmaruj na talerzu, połóż na puree zamarynowanego łososia i posyp ogórkiem pokrojonym w kostkę. Na samym szczycie ułóż listki świeżej mięty.

Marynowany łosoś

Składniki:

100 ml żubrówki

100 g soli

50 g cukru

Sok z jednej cytryny

1 burak

800 g filetu z łososia

Do podania:

1 koper włoski

1 pomarańcza

Kwaśna śmietana

Pęczek koperku

Sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Żubrówkę zmiksować z solą, cukrem, sokiem z cytryny i burakiem. Mieszankę przelać do dwóch zamykanych na strunę worków i zamknąć. Z filetu zdjąć skórę i przekroić go na połowę, każdą z połówek umieścić w osobnym worku i wstawić do lodówki na 24-48 godzin. Po tym czasie wyjąć filety i pokroić na plasterki.

Koper włoski pokroić na cienkie plasterki, pomarańczę wyfiletować i dodać do kopru. Wymieszać ze śmietaną i posiekanym koperkiem, przyprawić sola i pieprzem. Plasterki łososia podawać na sałatce z kopru.

Tarta orzechowa

Składniki:

Spód:

200 g orzechów włoskich

100 g mąki pszennej

2 łyżki cukru

100 g masła

1 duże jajko

2-3 łyżki mleka

Wypełnienie:

100 g masła

3 łyżki miodu

4 jajka

250 g orzechów włoskich

Sok i skórka otarta z jednej cytryny

Przygotowanie:

Wszystkie orzechy włoskie wyprażyć. Odłożyć 100 g a resztę zmiksować na mąkę. Odważyć 200 g ma spód i wymieszać z mąką pszenną i cukrem. Dodać masło i posiekać nożem aż wszystko się połączy. Zrobić dołek w masie i dodać jajko i mleko. Wszystko szybko wymieszać i zagnieść przez chwile aż składniki się połączą. Ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie rozwałkować i włożyć ciasto do foremki, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180ºC na 15 minut. Zdjąć papier z obciążeniem i dopiec jeszcze 5 minut. W tym czasie zmiksować 150 g orzechów włoskich z jajkami, miodem, masłem, sokiem i skórką z cytryny. Masę wylać na podpieczony spód. Wierzch posypać resztą orzechów. Wstawić ponownie do piekarnika i piec 30-35 minut. Odstawić na 5 minut do wystygnięcia.

Orzechy w chilli, czosnku i rozmarynie

Składniki:

300 g orzechów włoskich

200 g orzechów nerkowca

1,5 łyżki oliwy z oliwek

1,5 łyżeczki chilli

0,5 łyżeczki kminu rzymskiego

Sok z 0,5 limonki

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu

1 ząbek czosnku

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piekarnik do 180ºC. Blachę do pieczenie wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na niego orzechy. W miseczce wymieszać przyprawy z oliwą i rozgniecionym czosnkiem. Polać orzechy i dokładnie wymieszać. Wstawić do rozgrzanego pieca na 15 minut co jakiś czas mieszając. Orzechy wystudzić.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości