W kuchni DDTVN torty w kształcie pająka i muchy

Anna Wróbel z zawodu jest cukiernikiem. W kuchni Dzień Dobry TVN pokazała, jak przygotować krem do tortu, nasączyć biszkopt i zblanszować czekoladę. Przyniosła do studia własnej roboty torty w kształcie pająka i muchy.

Sos solony karmel

Składniki:

200 g cukru

85 g zimnego masła

180 g śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.

3/4 łyżeczki soli

Przygotowanie:

Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Trzeba uważać, by nie spalić cukru, inaczej będzie miał gorzki posmak. Do rozpuszczonego cukru dodajemy masło i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty aż masa stanie się jednolita. Początkowo masło nie będzie chciało się połączyć z cukrem, ale nie zniechęcajmy się i mieszajmy dalej. Do gorącej masy wlewamy powoli śmietankę i gotujemy ok. minutę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika, dodajemy sól i gotowe. Sos początkowo będzie płynny, więc wkładamy go do lodówki w zamkniętym słoiczku i czekamy aż zgęstnieje. Jeżeli chcemy go użyć do kremu, najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Taki sos można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.

Krem solony karmel

Składniki:

500 g mascarpone

300 g sosu karmelowego

Przygotowanie:

Mascarpone miksujemy aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy karmel i mieszamy do połączenia składników.

Polewa czekoladowa (proporcje 3:1):

Składniki:

150 g białej czekolady

50 g śmietany 30 proc.

odrobina barwnika spożywczego w żelu

Przygotowanie:

Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Śmietanę podgrzewamy w garnuszku, nie gotujemy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę i po chwili mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy barwnik.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy! 
Materiał promocyjny

Jak nosić pierścionki? Podpowiadamy!