Sos solony karmel
Składniki:
200 g cukru
85 g zimnego masła
180 g śmietany kremówki 30 proc. lub 36 proc.
3/4 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Cukier wsypujemy do garnka z grubym dnem, podgrzewamy aż całkowicie się rozpuści i uzyska bursztynowy kolor. Trzeba uważać, by nie spalić cukru, inaczej będzie miał gorzki posmak. Do rozpuszczonego cukru dodajemy masło i energicznie mieszamy przez ok. 2 minuty aż masa stanie się jednolita. Początkowo masło nie będzie chciało się połączyć z cukrem, ale nie zniechęcajmy się i mieszajmy dalej. Do gorącej masy wlewamy powoli śmietankę i gotujemy ok. minutę, cały czas mieszając. Zdejmujemy z palnika, dodajemy sól i gotowe. Sos początkowo będzie płynny, więc wkładamy go do lodówki w zamkniętym słoiczku i czekamy aż zgęstnieje. Jeżeli chcemy go użyć do kremu, najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Taki sos można przechowywać w lodówce do dwóch tygodni.
Krem solony karmel
Składniki:
500 g mascarpone
300 g sosu karmelowego
Przygotowanie:
Mascarpone miksujemy aż uzyskamy puszystą masę, dodajemy karmel i mieszamy do połączenia składników.
Polewa czekoladowa (proporcje 3:1):
Składniki:
150 g białej czekolady
50 g śmietany 30 proc.
odrobina barwnika spożywczego w żelu
Przygotowanie:
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki. Śmietanę podgrzewamy w garnuszku, nie gotujemy. Ciepłą śmietaną zalewamy czekoladę i po chwili mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy barwnik.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN