Gotowana kukurydza w mleku i maśle
Składniki:
6 kolb kukurydzy
1 szklanka mleka
3 łyżki masła
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Do szerokiego garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. Dodać mleko, masło i kolby kukurydzy. Zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.
Ugotowaną kukurydze można podać na kilka sposobów:
Kukurydza po amerykańsku: kolbę posmarować masłem i polać syropem klonowym
Kukurydza po włosku: kolbę posmarować pesto i posypać tartym parmezanem
Kukurydza po meksykańsku: kolbę posmarować majonezem, przyprawić chilli, posypać tartym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem
Placki kukurydziane
Składniki:
200 g mąki pszennej
2 szkl. ziaren z ugotowanej kukurydzy
100 g tartego cheddara
3 łyżki posiekanego szczypiorku
120 ml mleka
2 jajka
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ostrej papryki
olej do smażenia
kwaśna śmietana do podania
szynka dojrzewająca do podania
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać składniki, z wyjątkiem oleju do smażenia. Na patelni rozgrzać olej i na rozgrzanym smażyć placuszki. Na jeden placek nakładać dwie łyżki masy. Z obu stron usmażyć na złoty kolor. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i plasterkami szynki u góry.
Kremowa kukurydza
Składniki:
1 cebula
1 czerwona papryka
1 papryczka jalapeno lub inna zielona ostra papryczka
0,5 łyżeczki kminu
3 szkl. ziaren kukurydzy
3 łyżki oliwy z oliwek
1 op. kremowego serka do smarowania kanapek
50 g startego cheddara
1 duży pomidor malinowy
świeża kolendra
nachos
sól i pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i papryki pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać kmin rzymski i podsmażyć przez chwilę. Dodać kukurydzę i całość razem podsmażyć. Podlać odrobiną wody i poddusić aż kukurydza będzie miękka. Dodać sery i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i poddusić wszystko jeszcze przez chwilę. Przed podaniem całość posypać listkami kolendry, podawać z nachosami.
Kowbojska zapiekanka
Składniki:
8 plastrów boczku wędzonego
1 cebula
2 łyżki mąki pszennej
2 ząbki czosnku
sól i pieprz
4 szkl. ziaren kukurydzy
250 g kwaśnej śmietany
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na dużej patelni podsmażyć plasterki boczku – aż będą chrupiące. Przełożyć na talerz i po ostygnięciu pokruszyć. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać mąkę i przeciśnięty czosnek. Przesmażyć przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kukurydzę, śmietanę, natkę pietruszki, i połowę pokruszonego boczku. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać resztą boczku. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN