W roli głównej kukurydza! Poznaj 4 najlepsze przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN dowodził dziś Piotr Kucharski, który przygotował potrawy bazujące na kukurydzy. Ile czasu trzeba gotować kolbę kukurydzy? I jakie dania można z niej przyrządzić? Sprawdźcie!

Gotowana kukurydza w mleku i maśle

Składniki:

6 kolb kukurydzy

1 szklanka mleka

3 łyżki masła

1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Do szerokiego garnka wlać wodę, dodać sól i zagotować. Dodać mleko, masło i kolby kukurydzy. Zmniejszyć temperaturę pod garnkiem i gotować na wolnym ogniu około 15 minut.

Ugotowaną kukurydze można podać na kilka sposobów:

Kukurydza po amerykańsku: kolbę posmarować masłem i polać syropem klonowym

Kukurydza po włosku: kolbę posmarować pesto i posypać tartym parmezanem

Kukurydza po meksykańsku: kolbę posmarować majonezem, przyprawić chilli, posypać tartym cheddarem i posiekanym szczypiorkiem

Placki kukurydziane

Składniki:

200 g mąki pszennej

2 szkl. ziaren z ugotowanej kukurydzy

100 g tartego cheddara

3 łyżki posiekanego szczypiorku

120 ml mleka

2 jajka

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka ostrej papryki

olej do smażenia

kwaśna śmietana do podania

szynka dojrzewająca do podania

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać składniki, z wyjątkiem oleju do smażenia. Na patelni rozgrzać olej i na rozgrzanym smażyć placuszki. Na jeden placek nakładać dwie łyżki masy. Z obu stron usmażyć na złoty kolor. Podawać z łyżką kwaśnej śmietany i plasterkami szynki u góry.

Kremowa kukurydza

Składniki:

1 cebula

1 czerwona papryka

1 papryczka jalapeno lub inna zielona ostra papryczka

0,5 łyżeczki kminu

3 szkl. ziaren kukurydzy

3 łyżki oliwy z oliwek

1 op. kremowego serka do smarowania kanapek

50 g startego cheddara

1 duży pomidor malinowy

świeża kolendra

nachos

sól i pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i papryki pokroić w kostkę i podsmażyć na oliwie. Dodać kmin rzymski i podsmażyć przez chwilę. Dodać kukurydzę i całość razem podsmażyć. Podlać odrobiną wody i poddusić aż kukurydza będzie miękka. Dodać sery i wymieszać aż się rozpuszczą. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora i poddusić wszystko jeszcze przez chwilę. Przed podaniem całość posypać listkami kolendry, podawać z nachosami.

Kowbojska zapiekanka

Składniki:

8 plastrów boczku wędzonego

1 cebula

2 łyżki mąki pszennej

2 ząbki czosnku

sól i pieprz

4 szkl. ziaren kukurydzy

250 g kwaśnej śmietany

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Na dużej patelni podsmażyć plasterki boczku – aż będą chrupiące. Przełożyć na talerz i po ostygnięciu pokruszyć. Na wytopionym tłuszczu podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać mąkę i przeciśnięty czosnek. Przesmażyć przez 2 minuty. Zdjąć z ognia. Dodać kukurydzę, śmietanę, natkę pietruszki, i połowę pokruszonego boczku. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać i przełożyć do naczynia do zapiekania. Wierzch posypać resztą boczku. Wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości