Chleb wieloziarnisty
Składniki:
150 g mieszanych ziaren: siemię lniane, słonecznik, dynia, sezam plus porcja do posypania
1 łyżeczka octu
10 g drożdży
500 ml wody
500 g mąki orkiszowej jasnej
200 g mąki orkiszowej razowej lub pełnoziarnistej
15 g soli (1,5 łyżeczki)
Przygotowanie:
Ziarna podprażyć na patelni, zalać 150 ml wody, dodać łyżeczkę octu i odstawić do nasiąknięcia na 30 min. W misce wymieszać drożdże z wodą. Dodać mąkę, sól oraz nasączone ziarna z wodą. Wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić ręką w misce. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość. Ciasto przełożyć do dwóch nasmarowanych masłem podłużnych foremek o długości ok. 20 cm. U góry można posypać ziarnami. Odstawić do kolejnego wyrastania. Piekarnik rozgrzać do 220 st. C. Piec około 40–45 min. Po tym czasie wyjąć chleb z piekarnika i wyjąć z foremek, odstawić na kratkę do studzenia, aby odparował.
Pełnoziarniste grissini orkiszowe
Składniki:
10 g drożdży
300 ml wody
500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wymieszać wszystkie składniki na jednolitą masę. Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i gnieść przez około 5–7 min., aż ciasto będzie sprężyste i przestanie się kleić do rąk. W trakcie wyrabiania, szczególnie w początkowej fazie, warto delikatnie podsypywać stolnicę i dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Przełożyć z powrotem do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na około 2–3 godz. do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi objętość. Ciasto przełożyć z powrotem na oprószoną mąką stolnicę, lekko zagnieść i podzielić na porcje po około 40 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji uformować wałeczki o długości około 30 cm, ułożyć na dwóch lekko obsypanych mąką blachach do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Wstawiać kolejno po jednej blasze do piekarnika i piec 15–20 min. Po tym czasie wyjąć paluchy z piekarnika i odstawić na kratkę do studzenia, aby odparowały. Paluchy po uformowaniu można zanurzyć w wodzie i obtoczyć w maku lub sezamie.
Kanapki warzywne
Składniki:
4 kromki dobrego chleba
1 ogórek
1 marchewka
1 papryka
pęczek szczypiorku
1 łyżka majonezu
sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczywo posmarować masłem. Ogórka kroić na paski przy pomocy obieraczki do warzyw. Podobnie pokroić marchewkę. Paprykę pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać, przyprawić solą i pieprzem. Dodać posiekamy szczypior i łyżkę majonezu. Mieszać i nałożyć na kanapki.
Kanapki z pastą awokado, jajkiem, sezamem
Składniki:
4 kromki dobrego chleba
1 dojrzałe awokado
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soku z cytryny
sól i pieprz
2 jajka
sezam
Przygotowanie:
Awokado obrać i rozgnieść widelcem, dodać oliwy i soku z cytryny. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka usmażyć na patelni. Kanapki smarować pastą, dodać jajko i posypać sezamem.
Pasta z ciecierzycy i batatów z grissini
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
3 łyżki pasty tahini
oliwa z oliwek
sok z cytryny
2 ząbki czosnku
kmin rzymski
pieprz cayenne
2 pieczone batat
Przygotowanie:
Ciecierzycę odsączyć i przełożyć do malaksera. Dodać pastę tahini, czosnek, około 100 ml oliwy z oliwek i sok z jednej cytryny. Zmiksować na gładką pastę. Doprawić kminem, papryką cayenne, solą i pieprzem. Dodać obrane bataty i zmiksować. Pastę spakować do pojemniczka i jeść przy pomocy grissini.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN