Maltagliati z kiełbaskami
Składniki:
500 g mąki
4 jajka
2 żółtka
Sól
200 g kiełbasek
50 g masła
50 g borowików
1/2 szklanki czerwonego wina
Odrobina koniaku
1 szklanka świeżego sosu pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 cebula
1 listek laurowy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 pęczek z tymiankiem, szałwią, rozmarynem
Pieprz
80 g parmezanu
Przygotowanie:
Wysyp mąkę, pośrodku wbij jajka, dodaj szczyptę soli, ugniataj, a następnie zwiń ciasto na cienkie płaty i pokrój w nieregularne kawałki. Ułóż je na ręczniku kuchennym i pozwól im wyschnąć.
Tymczasem przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, obraną i pokruszoną kiełbasę, ząbki czosnku, liść laurowy i bukiet ziół, zamieszaj, zostaw na kilka minut, dolej wino, pozwól mu odparować, dodaj Cognac, flambiruj, a gdy tylko wyparuje, dodaj sos pomidorowy. Dodaj pieprz, sól i gotuj sos na bardzo małym ogniu przez ponad godzinę. W połowie gotowania dodaj suszone grzyby, najpierw moczone w letniej wodzie, a następnie wyciskane i rozdrabniane. Gdy sos jest dobrze wymieszany, usuń czosnek, liść laurowy i bukiet ziół, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Zagotuj maltagliati w obficie osolonej wodzie, osusz je, przypraw je na talerzu do serwowania naprzemiennie z sosem i tartym parmezanem.
Bagna cauda
Składniki:
100 g solonych anchovis
4 ząbki czosnku
250 g of oil
50 g masła
1 szklanka mleka
Tłusta śmietanka
Koper włoski
Marchewki
Papryka
Seler
Biała rzodkiewka
Przygotowanie:
Zmiażdżyć ząbki czosnku i moczyć je przez dwie godziny w mleku. W garnku rozgrzać olej, dodać osuszony czosnek, a drewnianą łyżką zredukować do śmietany. Dodaj anchovies odsolone i bez ości, dwie łyżki śmietany, gałkę masła i gotuj (bez wrzenia) mieszając, aż anchovies się rozbiją.
Umieść sos na środku stołu, gdzie każdy gość zanurzy swoje warzywa.
Baci di dama
Składniki:
Na około 40 ciasteczek:
150 g mąki
150 g obranych migdałów
150 g cukru
150 g zimnego masła
Ciemnej czekolady
Przygotowanie:
Połóż migdały na blasze do pieczenia, pozostaw w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zrumienią. Pozwól im ostygnąć i przenieś je razem z połową granulowanego cukru do miksera. Posiekaj je z największą prędkością, aby uzyskać drobną i jednorodną mąkę.
Umieść mąkę migdałową razem z mąką, masłem i pozostałym cukrem i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną pastę.
Nadaj mu kształt bochenka, zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj kulki o długości około 1 cm. Połóż je na blachach do pieczenia wyłożonych papierem pergaminowym, rozstawiając je odpowiednio.
Pozwól mu ostygnąć w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie upiecz herbatniki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 140 ° przez 15-17 minut.
Wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć, pozostawiając je w naczyniach. W międzyczasie rozpuść czekoladę i za pomocą łyżeczki, weź niewielką ilość niezbędną do połączenia ciastek.
Niech czekolada zestali się i Baci di dama są gotowe.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN