Proste potrawy z północy Włoch. Zobacz przepisy

W kuchni Dzień Dobry TVN Cristina Catese przygotowała potrawy charakterystyczne dla północnych Włoch, między innymi: maltagliati z kiełbaskami, bagna cauda czy baci di dama.

Maltagliati z kiełbaskami

Składniki:

500 g mąki

4 jajka

2 żółtka

Sól

200 g kiełbasek

50 g masła

50 g borowików

1/2 szklanki czerwonego wina

Odrobina koniaku

1 szklanka świeżego sosu pomidorowego

2 ząbki czosnku

1 cebula

1 listek laurowy

1 łyżka posiekanej natki pietruszki

1 pęczek z tymiankiem, szałwią, rozmarynem

Pieprz

80 g parmezanu

Przygotowanie:

Wysyp mąkę, pośrodku wbij jajka, dodaj szczyptę soli, ugniataj, a następnie zwiń ciasto na cienkie płaty i pokrój w nieregularne kawałki. Ułóż je na ręczniku kuchennym i pozwól im wyschnąć.

Tymczasem przygotuj sos: na patelni rozpuść masło, dodaj drobno posiekaną cebulę, obraną i pokruszoną kiełbasę, ząbki czosnku, liść laurowy i bukiet ziół, zamieszaj, zostaw na kilka minut, dolej wino, pozwól mu odparować, dodaj Cognac, flambiruj, a gdy tylko wyparuje, dodaj sos pomidorowy. Dodaj pieprz, sól i gotuj sos na bardzo małym ogniu przez ponad godzinę. W połowie gotowania dodaj suszone grzyby, najpierw moczone w letniej wodzie, a następnie wyciskane i rozdrabniane. Gdy sos jest dobrze wymieszany, usuń czosnek, liść laurowy i bukiet ziół, a następnie posyp posiekaną natką pietruszki. Zagotuj maltagliati w obficie osolonej wodzie, osusz je, przypraw je na talerzu do serwowania naprzemiennie z sosem i tartym parmezanem.

Bagna cauda

Składniki:

100 g solonych anchovis

4 ząbki czosnku

250 g of oil

50 g masła

1 szklanka mleka

Tłusta śmietanka

Koper włoski

Marchewki

Papryka

Seler

Biała rzodkiewka

Przygotowanie:

Zmiażdżyć ząbki czosnku i moczyć je przez dwie godziny w mleku. W garnku rozgrzać olej, dodać osuszony czosnek, a drewnianą łyżką zredukować do śmietany. Dodaj anchovies odsolone i bez ości, dwie łyżki śmietany, gałkę masła i gotuj (bez wrzenia) mieszając, aż anchovies się rozbiją.

Umieść sos na środku stołu, gdzie każdy gość zanurzy swoje warzywa.

Baci di dama

Składniki:

Na około 40 ciasteczek:

150 g mąki

150 g obranych migdałów

150 g cukru

150 g zimnego masła

Ciemnej czekolady

Przygotowanie:

Połóż migdały na blasze do pieczenia, pozostaw w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni, aż lekko się zrumienią. Pozwól im ostygnąć i przenieś je razem z połową granulowanego cukru do miksera. Posiekaj je z największą prędkością, aby uzyskać drobną i jednorodną mąkę.

Umieść mąkę migdałową razem z mąką, masłem i pozostałym cukrem i mieszaj, aż uzyskasz jednorodną pastę.

Nadaj mu kształt bochenka, zawiń go w folię spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki i uformuj kulki o długości około 1 cm. Połóż je na blachach do pieczenia wyłożonych papierem pergaminowym, rozstawiając je odpowiednio.

Pozwól mu ostygnąć w zamrażarce przez co najmniej 1 godzinę. Po tym czasie upiecz herbatniki w nagrzanym piekarniku w temperaturze 140 ° przez 15-17 minut.

Wyjmij z piekarnika i pozwól im ostygnąć, pozostawiając je w naczyniach. W międzyczasie rozpuść czekoladę i za pomocą łyżeczki, weź niewielką ilość niezbędną do połączenia ciastek.

Niech czekolada zestali się i Baci di dama są gotowe.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości