Pasta z pora
Składniki:
200 g półtłustego twarogu
Mleko
1 por
1 łyżka masła
1 łyżka białego sezamu
1 łyżka czarnego sezamu
Sól i pieprz
Olej lniany
Pieczywo na zakwasie
Sposób przygotowania:
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać kilka łyżek mleka i wymieszać. Białą część pora pokroić w plasterki i poddusić na maśle aż będzie miękki i dodać do serka. Pięć centymetrów zielonej część pokroić w kostkę i dodać do serka. Sezam wymieszać i podprażyć na patelni. Połowę dodać do serka. Wszystko wymieszać i przyprawić solą i pieprzem. Serek wyłożyć na płaski talerz. Wierzch posypać resztą sezamu, całość skropić olejem lnianym.
Pierogi leniwe z sosem malinowym
Składniki:
Ciasto:
400 g twarogu
2 żółtka
2 białka
1 niepełna szklanka mąki pełnoziarnistej
1 opakowanie cukru waniliowego
Sos malinowy
1 opakowanie malin
2 łyżki cukru
Mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Pierogi:
Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa i wymieszać z żółtkami, mąką i cukrem waniliowym.
Białka ubić na sztywną pianę i wmieszać w ciasto (ciasto będzie klejące). Ciasto wyłożyć na mocno obsypany mąką blat. Podzielić na dwie części, obsypać mąką i uformować wałeczki. Pokroić je na 2 cm kawałki, ugotować we wrzącej wodzie około 1 minutę od wypłynięcia.
Sos malinowy:
Maliny zasypać cukrem i gotować na wolnym ogniu około 10 minut. Następnie przetrzeć przez drobne sitko żeby pozbyć się pestek. Pierogi podawać z sosem malinowym i miętą.
Quiche z pomidorami i twarogiem
Składniki:
4 jajka
3 łyżki mąki pszennej
500 g twarogu
2-3 łyżki mleka
150 g tartego sera cheddar
1 duży pęczek szczypiorku
1 kawałek kiełbasy surowej polskiej
1 pomidor malinowy
pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piekarnik do 160ºC. Natłuścić naczynie o średnicy 20 cm. W misce wymieszać jajka z mąką i mlekiem. Dodać pokruszony twaróg, tarty cheddar i podzielone mięso z kiełbasy, wymieszać. Dodać posiekany szczypiorek, i solidną porcję świeżo mielonego pieprzu, wymieszać. Masę przelać do przygotowanej formy, na górę ułożyć plastry pomidora. wstawić na 50 minut do piekarnika. Po wyjęciu odstawić na 15 minut.
Sernik z owocami
Składniki:
Spód:
200 g ciastek digestiv
130 g masła
Masa serowa:
1 kg tłustego twarogu
60 g masła
200 ml śmietanki 30%
6 jajek
200 g cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
Owoce:
4 figi
winogrona bezpestkowe
200 g malin
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury 120ºC. Spód tortownicy o wymiarach Ø 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka pokruszyć i wymieszać z rozpuszczonym masłem. Masą wyłożyć tortownicę i wstawić ją do lodówki. Żółtka utrzeć z połową cukru, aż zrobią się jasne a białka ubić na pianę. Ser zmielić dwa razy w maszynce, następnie zmiksować z masłem, śmietanką i pozostałym cukrem. Dodać ubite żółtka i mąkę ziemniaczaną, wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Wylać masę serową na spód. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 140ºC. Piec przez około 2 godziny, po tym czasie uchylić drzwiczki piekarnika i stopniowo studzić ciasto.
Na górę wyłożyć owoce i oprószyć cukrem pudrem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN