Pad thai to jedno z najpopularniejszych dań kuchni azjatyckiej. Wywodzi się z Tajlandii, ale zdobyło uznanie także w krajach sąsiednich. Rozpropagowane na całym świecie, znalazło uznanie wśród setek miłośników kuchni tajskiej. Danie jest dosyć specyficzne, bowiem łączy w sobie słodycz cukru i ostrość papryczek. Pad thai to potrawa, która w myśl kuchni azjatyckiej jest szybka, prosta i sycąca. Oparta na wielu różnych składnikach, cechuje się bogatym aromatem i feerią barw na talerzu.
Tradycyjny pad thai to ten podany z krewetkami i tofu, jednak wraz z rozpowszechnieniem się dania powstało (i wciąż powstaje) wiele wariacji i sposobów podania. Popularna jest na przykład wersja pad thai z kurczakiem lub wegetariańska ze szpinakiem i zieloną fasolką.
Pad thai z krewetkami
Popularna forma tradycyjnego dania to ta podana z krewetkami tygrysimi. Grają one w tym daniu główną rolę, dlatego ważne by były duże, podane w całości. Nie tylko są bardziej mięsiste i lepsze w smaku, ale zdecydowanie lepiej i bardziej efektownie prezentują się na talerzu.
Pad thai z krewetkami przepis
· 350 g makaronu ryżowego,
· 500 g krewetek,
· 200 g naturalnego tofu pokrojonego w kostkę,
· 2 czerwone cebule pokrojone w pióra,
· 1 papryka chili pokrojona w plasterki,
· 1 pęczek szczypiorku drobno posiekanego,
· 50 g orzeszków ziemnych niesolonych,
· 2 jajka,
· garść kiełków fasoli mung,
· garść posiekanych liści kolendry,
· olej sezamowy.
Sos:
· 50 g cukru trzcinowego,
· 3 łyżki pasty z tamaryndowca,
· 3 łyżki sosu rybnego,
· sok 2 limonek.
Składniki na sos (oprócz cukru) wymieszaj na gładką masę. Dodaj odrobinę wody, jeśli sos jest zbyt kwaśny.
Ugotuj makaron i odcedź. Rozgrzej wok i na gorący olej dodaj cebulę, szczypior i chili. Po 5 minutach dodaj orzechy i praż, aż orzechy uzyskają złoty kolor. Dodaj tofu, krewetki i smaż wszystko pod przykryciem przez 5 minut. Następnie dodaj makaron, kiełki, liście kolendry i do całości wbij jajka. Zamieszaj delikatnie, tak aby jajko pozostało w dużych kawałkach, a po chwili wlej do przygotowany sos. Całość podgrzewaj przez około 2 minuty. Gotowe, wyłożone na talerz danie posyp cukrem trzcinowym. Podawaj od razu.
Sos do pad thai w formie gotowej pasty można kupić w supermarketach w dziale z kuchnią azjatycką. Pasta jest łatwa do samodzielnego wykonania, jedyna trudność to dostępność pasty tamaryndowej. Jest kilka różnych propozycji przygotowania sosu. Powyższa to wersja klasyczna, podstawowa. Niektórzy dodają również sos sriracha - bardzo ostry sos paprykowy, który również można kupić w wersji gotowej, jak i zrobić samodzielnie.
Sos sriracha do sosu pad thai
Kuchnia tajska jest jedną z najostrzejszych kuchni świata. Sos sriracha nie tylko jest ostry, ale bardzo aromatyczny i nadaje się jako dodatek nawet do najprostszych dań. Oczywiście ostrość możemy stopniować sami, podczas przygotowania sosu. W myśl zasady kuchni azjatyckiej, sos jest szybki i prosty w przygotowaniu, a przede wszystkim oparty na naturalnych składnikach.
Składniki:
· 2 słodkie papryki,
· 8 papryczek jalapeno (czerwonych, może być kilka zielonych),
· 8 ząbków czosnku,
· 4 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego,
· 2 łyżki oleju sezamowego,
· 60 ml octu ryżowego,
· 1 łyżeczka soli.
Uwaga: podczas przygotowania sosu sriracha, warto zaopatrzyć się w jednorazowe rękawiczki. Krojenie papryczek jalapeno może być nieprzyjemne i podrażnić skórę rąk.
Papryki oczyść z gniazd i pokrój w cząstki. Czosnek obierz i przekrój na pół. Wszystkie składniki przełóż do naczynia i zblenduj na gładką masę. Wyłóż na rozgrzaną patelnię i mieszając doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem około 15 minut, co jakiś czas mieszając. Gotowy sos przełóż do słoika, szczelnie zamknij i odwróć słoik do góry dnem, aby się zawekował. Sos sriracha będzie gotowy po kilku dniach.
Gotowy sos można używać nie tylko jako dodatek do pad thai, ale również do kanapek, pieczonego mięsa, makaronów czy krewetek.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN